Elismert szaktudás

2024.03.01. 14:16

Debrecent jelölték ki a golyóscsapágygyártás fellegvárának - fotókkal

Két gyártósorral és új termékekkel erősíti a Schaeffler a jelenlétét az elektromobilitási piacon.

Hajnal László

A legmodernebb eszközöket is megtekintették

Forrás: Czinege Melinda

A Schaeffler debreceni üzemét jelölte ki a cégcsoport a golyóscsapágy gyártás Európai Központjának. Erről beszélt pénteken a cég Határ úti telephelyén Quirin Grossmann. A Schaeffler csapágy üzleti ágának vezetője örömét fejezte ki, hogy a debreceni üzem 25 éves jubileumát a helyszínen köszöntheti.

CM20240301_Schaeffler golyós csapágygyár_HAON (2)
Quirin Grossmann, a Schaeffler csapágy üzleti ágának vezetője
Forrás: Czinege Melinda

Debrecenben 2020 óta gyártunk golyós csapágyakat, de szeretnénk megerősíteni a lábnyomunkat ezen a területen. Ezért a debreceni üzem fogja gyártani a jövő elektromos hajtásának két fő csapágytípusát: a kúpgörgős- és a golyóscsapágyat

– mondta. Quirin Grossmann rámutatott, a cívisváros bebizonyította az első – nehezen legyártható – golyóscsapágy termékkel, hogy megbízhatóan képes boldogulni a kihívásokkal, emellett a helyi infrastruktúra és a szakértelmet biztosító Debreceni Egyetem is indokolta, hogy Debrecent jelöljék ki. A vezető szerint a helyi munkaerő mechanikus komponenseket érintő szaktudása lenyűgöző. Hozzáfűzte, a cég nemcsak alkatrészeket, hanem teljes hajtásláncokat is épít, a Vitescóval való összeolvadással pedig tovább erősítik a piaci jelenlétüket.

Ötven fő számára biztosítanak munkát az új gyártósorok

– Jelenleg zajlik az első gyártócsarnokunk átalakítása, hogy az új gyártósorokat be tudjuk fogadni. A kollégákat folyamatosan toborozzuk és képezzük ki. A cél, hogy az első gyártósor májusban, míg a második júniusban elindulhasson – fejtette ki Szabó Péter László, a Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője. Előre vetítette, a következő évben további két sorral tervezik bővíteni a gyártókapacitást.

CM20240301_Schaeffler golyós csapágygyár_HAON (3)
Szabó Péter László, a Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, a bővítés új termékeket is takar, hiszen az e-mobilitásban sokkal magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelni.

Szabó Péter László a Haon kérdésére elmondta, az elsősorban elektromos autókba szánt csapágyakat a Schaeffler Európában egyedül a debreceni üzemben fogja gyártani. Ezek az alkatrészek nagyobb hatótávolságot és rövidebb töltési időt biztosítanak az elektromos hajtásláncok számára, így elősegítve a súlycsökkenést és a teljesítmény növelését. A bővítés további 50 helyi dolgozónak biztosít munkát amellett, hogy automatizálással átcsoportosítják a jelenlegi munkaköröket.

– A portfólió optimalizálással csaknem ötezer négyzetméteres helyet szabadítottunk fel az üzemben, ide fogjuk telepíteni az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelő gépeket. Idén két ilyen gép érkezik, jövőre pedig további két sort tervezünk – árulta el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában