Orbán Ildikó előadása

2023.12.02. 14:09

Befektetési stratégiákról beszéltek a Debreceni Egyetem fiatal kutatóinak

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

A tudományos eredmények profittá alakításának, valamint a kutatások üzleti szférába történő bekapcsolásának lehetőségeivel és stratégiájával ismerkedtek meg a Debreceni Egyetem Tudományhasznosítási mesterkurzusának pénteki eseményén az intézmény fiatal kutatói. A PhD-hallgatóknak Orbán Ildikó, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Számviteli Tanszékének vezetője tartott előadást – olvasható az egyetem hírportálján.

A tanszékvezető arról beszélt a hallgatóknak, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venniük, hogyan építsék fel a saját üzleti tervüket ahhoz, hogy az innovatív ötleteik, tudományos eredményeik profitot termeljenek és az üzleti szférában is hasznosulhassanak.

Kifejtette: a tudás összeadódik, a kutatás minden aspektusát, értékesíthetőségét figyelembe kell venni, így például egy gyógyszerkutató, vagy egy orvos is messzebb juthat, ha szövetkezik egy gazdasági, egy jogi szakemberrel, vagy éppen egy céggel.

Kiaknázni a tudásban rejlő profitot

- A vállalatok befektetési lehetőségekben gondolkodnak, azt keresik, hogy a tudományos kutatás eredményei, az ötletek hogyan hasznosulhatnak, miként épülhetnek be a vállalati világba. Az a cél, hogy az információ a vállalati szféra számára értékelhető, elérhető, használható legyen. A cégek a saját fejlesztéseken túl egyre inkább nyitottak más innovatív ötletek, vagy kutatói tevékenységek iránt, hiszen ezekből olyan eredmények születhetnek, melyek a vállalat számára értékkel rendelkező vagyontárgyként hasznosíthatók.

A tudás egy láthatatlan erőforrás, a gazdasági szereplőknek az az érdeke, hogy ebben is megtalálják a profitot, a kutatóknak pedig meg kell győzniük őket abban, hogy megéri befektetni az ötletbe. Mivel várhatóan a pályázati lehetőségek egyre szűkülnek, ezért érdemes inkább a befektetők irányába fordulni

– tette hozzá Orbán Ildikó.

A Tudományhasznosítási mesterkurzus december 8-án, pénteken Kutatási és fejlesztési javaslatok címmel folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában