Fotókkal

2023.11.09. 17:25

Helyi képzéssel helyi karrier a debreceni fiataloknak – elindult a DBSC mentorprogramja

Új kezdeményezés segíthet a sikeres életpálya felé.

Szakál Adrienn

A Debrecen Business Service Centers nagyköveti mentorprogramját mutatták be a nyilvánosságnak november 9-én, csütörtökön Debrecenben, a Deutsche Telekom Vezér utcai székházában. A DBSC Kerekasztal kezdeményezésére nemrég olyan program indul el, mely a városban működő szolgáltatói szektor nyolc vállalatának és tizennyolc debreceni középiskolának az együttműködésével az ágazat helyi karrierlehetőségeit népszerűsíti.

A bemutatkozáson részt vett Papp László polgármester is, aki elmondta, hogy a szektor minden kihívás ellenére jól működik Debrecenben. Hangsúlyozta, hogy a cél a debreceni és a régióban élő fiatalok magas szintű képzése, majd elhelyezkedése az itt működő vállalatoknál. Emlékeztetett arra is, hogy Debrecenben a 2015-ben elindított városi gazdaságfejlesztési stratégia első sikeres lépései a szolgáltató szektor sikereiben mutatkoztak meg.

Egy városnak mindenképpen elemi érdeke, hogy gazdaságának diverzifikáltságát fenn tudja tartani, ezáltal ne legyen egyoldalú és sebezhető

– mutatott rá. A szolgáltatói szektor éppen azért kerülhet fókuszba a következő időszakban, mert Debrecen iparfejlesztési programja körülbelül 2025-ig lezárul, utána pedig átfogó fejlesztés kezdődik ezen a területen. – Mivel Debrecennek sosem az volt a célja, hogy ipari központ legyen, sokkal inkább gazdasági-üzleti centrummá szeretne válni, fontos, hogy a szolgáltatói szektor a jövőben komoly perspektívát tudjon felmutatni a Debrecenben tanuló vagy itt dolgozni kívánó fiataloknak – fejtette ki.

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Molnár Péter

Versenyeznek a diákokért

Kitért arra is, hogy 2023 augusztusában Debrecenben a munkanélküliség mindössze 3,2 százalék volt, ez a szám folyamatosan csökken, és ahogyan a városban a gazdasági fejlődés zajlik, új munkahelyek jelennek meg, és a vállalatok nemcsak a munkavállalókért, hanem a diákokét is versenyeznek. Hangsúlyozta, hogy

a munkaerőpiaci versenyt az iskolapadokban kell megnyerni, a debreceni gazdaságot a debreceni és hazai fiatalok, munkavállalók számára építik.

Mint elhangzott, a városban 16-17 ezer új munkahely várható, és míg a Debreceni Szakképzési Centrumban 2015-ben 7500 diák tanult, mára ez a szám 12 ezer fölött van. Debrecen nem a külföldi munkavállalókra vadászik, hanem az itt tanult diákokra fókuszál. Beszélt arról is, hogy a szolgáltatói szektor debreceni képviselői nem egymás ellen küzdenek, hanem képesek egy asztalhoz ülni, ami országosan is egyedülálló eredménye a DBSC Kerekasztalnak.

Tanulni és dolgozni is lehet Debrecenben

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy Debrecen gazdasági fejlődése az igazi visszatükröződése a szakképzés fejlődésének. Kiemelte, hogy az üzleti szolgáltatás nem mindenki számára definiálható egyértelműen, ezért komoly információátadást igényel. Beszélt az intézmény sikeres együttműködéséről a DBSC-vel és a Debreceni Egyetemmel, majd úgy fogalmazott: fontos, hogy a szakképzés népszerűsítése a legszélesebb dimenzióban valósuljon meg.

A Z generációról elmondta, hogy kommunikációja és információs terei különlegesek és rendkívül hitelesek, ezért óriási annak a felelőssége, hogy értsék az üzleti szolgáltatás folyamatait.

– A Debreceni Szakképzési Centrum az elmúlt két évben kipróbálta ezt a modellt, minden intézményünknek van nagykövete, és egyértelműen kijelenthető, hogy nagyon sikeres programról van szó – összegzett.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja
Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja
Forrás: Molnár Péter

Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője köszöntőjében először a városban tapasztalható élő és intenzív együttműködést emelte ki, majd köszönetet mondott ennek lehetőségéért a városvezetőség felé. – A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott középiskolákban a mentorprogrammal minden olyan ismeretet megszereznek a diákok, melyekkel bátran léphetnek a munkaerőpiacra akár közvetlenül, akár az egyetemi képzés után. Megtapasztalhatják, azt is, hogy milyen karrierlehetőség áll előttük Debrecenben – fejtette ki.

Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője
Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője
Forrás: Molnár Péter

Denichné Hajdu Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium intézményvezetőjének és a Debreceni Üzleti Kerekasztal képviselőinek köszöntője után a nagyköveti program ismertetése és a nagykövetek bemutatkozása következett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában