Elektromos autózás

2023.11.09. 12:25

A teljes elektromos átállást tűzte ki célul az autóipar, erre készülnek Debrecenben is

A régiónkban zajló fejlesztésekről és beruházásokról hallhattak előadásokat az érdeklődők Debrecenben.

Panyiczki-Berényi Viktória

Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője

Forrás: Napló-archív

Az átlagnál gyorsabban nőtt a CIB Bank kis- és középvállalkozó ügyfeleinek finanszírozása 2023. első nyolc hónapjában a debreceni régióban, amely a helyi vállalkozások aktivitásának emelkedésére és a térségben rejlő jelentős növekedési potenciálra utal. 

A régió növekvő gazdasági jelentősége miatt a bank kkv-ügyfeleinek tartottak szakmai napot Debrecenben, amelyen többek között az autóipari beszállítók lehetőségeiről és kihívásairól is szó volt.

– A rendezvénnyel azt az üzenetet szerettük volna erősíteni, hogy örömmel támogatjuk azokat az elképzeléseket, amelyek a régió fejlesztéséhez kapcsolódnak – hangsúlyozta Győr Tamás kkv-üzletág igazgató. Nádas Márton kkv-területi igazgató köszöntőjében rámutatott arra, hogy a jelenleg régiónkban zajló hatalmas változás egyfajta autóipari forradalomnak is tekinthető. – Úgy gondolom, hogy nyitottan kell hozzáállni a változásokhoz, hiszen minden kihívás egy lehetőség, és minél nagyobb a kihívás, annál nagyobb a lehetőség – hangsúlyozta.

Debrecen Győr Tamás haon
Győr Tamás kkv-üzletág igazgató
Forrás: Molnár Péter

Léptékváltás küszöbén

Rózsa Tamás, a Top Tier Consultants ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a pandémia óta 2023-ban mutatott növekedést először az autópiac. – Visszatért a növekvő kereslet, az előrejelzések is biztosabb lábakon állnak – mondta. 

Fontos kérdés és kihívás, hogy mikorra fejeződik be a robbanómotoros autók értékesítése, és valósul meg a teljes elektromos átállás Európában. A szakember elmondta, hogy Észak-Európa piacán ez várhatóan már 2030-ra meg fog történni.

Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központjának ügyvezetője előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen gazdasági léptékváltás küszöbén áll. – Az elmúlt kilenc évben több mint 12 milliárd euró tőke áramlott be a városba, amely még európai viszonylatban is óriási összeg, ezenkívül 16 ezer új munkahely jött létre. 

Ez a beruházási „boom” hatalmas lökést adott a régió gazdaságának, aminek következtében megnőttek a beszállítók lehetőségei, növekedtek a jövedelmek, illetve átgyűrűző hatással volt más iparágakra, többek között a turizmusra és a vendéglátásra is

 – tudatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában