Üzleti fórum

2023.10.05. 13:34

Karbonsemleges ipari parkokat hozna létre Debrecen

Aktuális és fajsúlyos témával kapcsolatban szervezett szakmai fórumot a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK).

Bekecs Sándor

Dancs László, az EDC városfejlesztési csoportvezetője tartott előadást

Forrás: Czinege Melinda

A Fenntartható, innovatív megoldások az iparban című üzleti fórumot október 5-én rendezték meg. Német és magyar szakemberek tartottak előadásokat, s olyan nagy cégek képviseltették magukat, mint a Siemens és a BMW.  Az elmúlt években a klímaváltozás mellett az energiaválság is egyre nagyobb kihívások elé állította a gazdálkodó szervezeteket, ennek következtében előtérbe került a vállalkozások környezettudatos, fenntartható működésének fontossága. A rendezvény konkrét megoldások felvonultatásával tájékoztatást és inspirációt nyújt ahhoz, hogy a hazai vállalkozások a fenntarthatósági elvárásoknak megfelelve versenyképességüket tovább tudják növelni – hangzott el a köszöntőket megelőzően. Az egésznapos szakmai fórum témái között szerepelt többek között a fenntartható nagyvállalati együttműködés, a környezettudatos hulladékgazdálkodás aktualitásai; az iparban használható környezetbarát anyagok használata és a debreceni ipari parkok karbonlábnyom-csökkentésének lehetőségei.

A folyamatos változások korát éljük

Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára köszöntőjében elmondta, a DUIHK-kal immár ötéve tart az együttműködésük, amely évről-évre egyre hatékonyabb, s olyan fajsúlyos, aktuális témákat dolgozhatnak fel közös programjaik alkalmával, mint amelyről a mostani rendezvényük szól.

Az innováció szerepe az egész világon jelentős, amely kihatással van a társadalomra is. Az új rendszerek kialakítása komoly szakmai irányítást igényelnek, de szükségük van a kollektív társadalmi, politikai támogatásra is. A mai alkalommal a fenntartható innovációkkal kapcsolatban hallhatnak hasznos instrukciókat a résztvevők

– hangsúlyozta.  

Debrecen, fenntarthatóság
Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára 
Forrás: Czinege Melinda

Balogh Ilona, a DUIHK ügyvezetőigazgató-helyettese, az üzletfejlesztési osztály vezetője elmondta, szervezetük Németország bilaterális kamarája, 30 éve vannak jelen Magyarországon és több mint 900 tagvállalattal rendelkeznek. Fő feladatuk a német-magyar gazdasági kapcsolatok elősegítése, erősítése.

– A folyamatos változások korát éljük, melyek nagy lehetőségeket kínálnak azoknak a vállalkozásoknak, akik az innováció és fenntarthatóság felé nyitnak. 

Úgy gondoljuk, ha a fenntarthatóság szerves részét képezi a vállalatok stratégiáinak, akkor ez a szemlélet nagy hatással lehet az innovációra is

 – fogalmazott a DUIHK ügyvezetőigazgató-helyettese.

Debrecen, fenntarthatóság
Balogh Ilona, a DUIHK ügyvezetőigazgató-helyettese
Forrás: Czinege Melinda

Karbonsemleges iparipark kialakítása Debrecenben

Lehetőségek a debreceni ipari parkok karbonlábnyomának csökkentésére címmel tartott előadást Dancs László, az EDC városfejlesztési csoportvezetője. Mint elmondta, Debrecen önkormányzata számára kiemelten fontos fenntarthatóság, melynek érdekében számos lépést tett és tesz: ilyenek a különböző stratégiák megalkotása, illetve a környezetvédelmi, fenntarthatósági projektek elindítása.

Az előadásom címe egy projektet takar. Az önkormányzat arra a következtetésre jutott, hogy az ipar- és a gazdaságfejlesztés nagy volumenű fejlesztésével párhuzamosan el kell kezdeni azokat a lehetőségeket is keresni, amelyek hozzájárulhatnak a környezeti egyensúly fenntartásához, a karbonsemlegesség eléréséhez – emelte ki.

Előadásában kifejtette, a fenti célok elérése érdekében az önkormányzat Karbonsemleges ipari parkok és iparterületek Debrecenben címmel készíttet tanulmányt, mely azt hivatott előmozdítani, hogy az idetelepülő vállalatok megismerjék és kihasználják a helyi lehetőségeket fenntartható működésük érdekében. A tanulmány főbb területei a geotermikus energia, a napenergia és a biogáztermelés, illetve ezek kiegyensúlyozási és tárolási lehetőségei. Mindezek mellett, a tanulmányon kívül konkrét lépéseket tett a város a szürkevíz minél hatékonyabb felhasználásának érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában