Vasútfejlesztés

2023.10.10. 15:42

180 milliárd forint a debreceni vasútfejlesztésre

Kormányhatározat jelent meg a finanszírozásról.

Haon.hu

Gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb lesz a közlekedés

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Közel 180 milliárd forintot biztosít a kormány az ország idei költségvetéséből a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztésére; az erről szóló tájékoztatás a Magyar Közlönyben jelent meg október 9-én.

Mint írják, kormányhatározat született az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 2022. évi második körös pályázati kiírása keretében támogatott projektek hazai társfinanszírozásáról. 

Ezen belül a Debrecen – Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztésére  179 milliárd 900 millió 414 ezer 200 forintot fordítanak központi forrásból, míg a projekt CEF-támogatása 95 milliárd 718 millió  400 ezer forint.

Két ütemben

A tervek szerint a projekt első ütemében a Debrecen–Újfehértó szakasz 34,1 kilométer hosszú, normál nyomtávú, kétvágányú villamosított vonalszakasz korszerűsítésének kiviteli tervezése és kivitelezése valósul meg 120/160 km/óra sebességre; továbbá a központi forgalomirányítás (KÖFI) távvezérlés kiépítése, a vonalon érintett műtárgyak átépítése, a megengedett maximális tengelyterhelés 225 kN-ra történő emelése.

A második ütemben az Újfehértó–Nyíregyháza vasútvonal 12,7 kilométer hosszú, normál nyomtávú, villamosított vonalszakasz 160 km/óra sebességre való átépítése, a vonalon érintett műtárgyak építése, illetve átépítése, a megengedett maximális tengelyterhelés 225 kN-ra történő emelése valósul meg, valamint a teljes Debrecen–Nyíregyháza szakasz biztosítóberendezési és ETCS2 kivitelezési munkái, a KÖFI távvezérlés kiépítése, a kiegészítő műszaki tartalom (például utasforgalmi beavatkozások) elvégzése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában