Tudatos vásárlás

2023.08.01. 20:00

Élet az árstop után Debrecenben: megnéztük, mi mennyivel lett drágább

Ha van rajta ársapka az a baj, ha nincs, akkor az.

Hajnal László

Forrás: Kiss Annamarie

A kormány augusztus elsejével eltörölte az árstopot, melynek célja az volt, hogy az élelmiszerárak drasztikus növekedését egyes alapvető élelmiszerek esetében féken tartsa, ezzel segítve a családok boldogulását. Így 2021 őszén a kristálycukor, a csirkemell és a far-hát, a 2,8 százalékos UHT tej, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, majd később a tojás és a burgonya árát befagyasztották.

Az árstop bevezetése ugyan valóban lehetővé tette, hogy a lakosság mesterségesen alacsonyan tartott árakon jusson hozzá ezen termékekhez, azonban némi mellékhatást is eredményezett a rendelet. Egyrészt a kereskedők a kieső árbevételt a többi termék magasabb árazásával egyenlítették ki, másrészt gyakran előfordult, hogy a hatósági áras termékek hiánycikkek voltak. Hiába próbálták az üzletek korlátozni az egyszerre vásárolható mennyiséget, a vásárlók hamar elkapkodták a kedvező árú termékeket, ahogy az is előfordult, hogy a bevételkiesés enyhítése érdekében egyes boltok csak bizonyos mennyiséget helyeztek ki a polcra, visszatartva a raktárkészletet.

Forrás: Kiss Annamarie

Hiába olcsó, ha nincs

Az árstop végéhez közeledve az elmúlt egy hétben még rosszabb volt a helyzet: a vásárlók még egy utolsó hajrával megrohamozták a boltokat. Feltehetőleg mindenki igyekezett bespájzolni az alacsony áron beszerezhető portékákból. Július utolsó napjaiban például árstoppos tejet vagy csirkemellet lehetetlenség volt találni Debrecenben, de a kristálycukorból még a nagyobb áruházakban is csak egy-egy zacskó hevert szétszakítva az üres raklapokon.

Számítani lehetett arra, hogy augusztus elsejétől visszaáll a rend, és ha drágábban is, de legalább kaphatók lesznek az ársapkás élelmiszerek. Az izgalmas kérdés csupán az volt, melyik termék mennyit fog drágulni a rendelet kivezetésével.

A Gazdasági Versenyhivatal által üzemeltetett árfigyelő weboldal adatai szerint – melyen a  multinacionális kiskereskedelmi áruházak termékeinek ára követhető nyomon – keddtől a cukor 450 és 520, a liszt 170 és 200, a sertéscomb 1700 és 2000, a 2,8-as UHT tej 210 és 360, az étolaj 500 és 800 forint között mozog, míg csirkemellet kétezer forintos kilós ár alatt nem lehet találni. Ez utóbbinak a tanyasi háztáji fajtái a 3-4 ezer forintot is elérhetik.

Ezek azonban steril adatok, kíváncsiak voltunk, a gyakorlatban mennyire engedett ki a rugó, mennyivel növekedtek valóban az árak Debrecenben, és egyáltalán milyen árukészlettel rendelkeznek az üzletek.

Forrás: Kiss Annamarie

A tyúktojás a kakukktojás

Elsőként a frekventált helyeken lévő áruházakban néztünk szét. Minő csoda, valóban előkerültek a raktárból a készletek, vagy már egész korán megérkezett a szállítmány: a polcok roskadoztak a kristálycukor alatt. Észrevehetően az árstop vége ezen termék árán tükröződik a leginkább. Míg korában átlagosan 250 forintért beszerezhettük, most a legolcsóbb fajtát 400-ért láttuk, valahol pedig 513 forintért árulják a saját márkásat.

A liszt árán valóban nem észrevehető a jelentős drágulás, korábban hatósági áras tejet ellenben 400 forint alatt nem találtunk. A legolcsóbb olaj áruházlánctól függően 480 és 630 forint között mozgott. A korábban szinte egységesen 1500 forintért kapható csirkemellet 1900 és 2300 forint közé árazták, de legalább mindenhol kapható. A tojás azonban kivételt képez szinte valamennyi üzletben, a korábbi 80 forintos darabár helyett átlagosan 50 forintért árulják darabját.

Némileg bonyolítja a valós árakról alkotható képet, hogy azok az áruházláncok, melyek 2021-ben legalább egymilliárd forintos forgalmat bonyolítottak, a hatósági ár kivezetését követően sem adhatják el haszonnal a korábbi árstoppos termékeket, azokat legfeljebb a beszerzési áron kötelesek értékesíteni.

Forrás: Kiss Annamarie

A kisebb boltok is emeltek

A kisebb üzleteket nem köti ez a szabályozás, ám ők sem tehetik meg, hogy elrugaszkodnak az árazással, ha versenyképesek akarnak maradni a multikkal szemben. A Haon által megkérdezett egyik kisbolt tulajdonosa azt nyilatkozta, üzletében az árstoppos termékek 20 százalékkal drágultak, amelyet reálisnak és tarthatónak nevezett.

Egy másik üzletben ezzel szemben éltek a szabad árazás lehetőségével: a legolcsóbb cukor 730, a liszt 330, az olaj 860, az M-es tojás pedig darabonként 100 forint.

A Nagypiacon újra kapható csirkemell, igaz, immár 1900 és 2200 forint között. Sertéscombot azonban kevés helyen találtunk, ahol volt, ott kilójáért 2000 forintot kértek a hentesek. Ez jelentős drágulás a korábbi 1200-1400 forinthoz képest.

Ennek ellenére továbbra is kígyózó sorok árulkodtak a vásárlóerőről a piacon. Egy nyugdíjas pár éppen arra várt, hogy sorra kerüljön. Baranyainé Tóth Julianna portálunknak azt nyilatkozta, jó dolognak tartja az árstopot, azonban örömmel veszi, hogy legalább ismét kaphatók a termékek. Elmondta, általában a férje vásárol be, ő pedig az árnál fontosabbnak tartja, hogy jó minőségű, szép hús kerüljön a hűtőbe.

Egy húszas éveiben járó, külön háztartásban élő testvérpárt is megállítottunk. Egyikük elmondása szerint előrelátóan bespájzolt: tíz kiló cukor, ugyanennyi liszt, öt liter olaj, három kiló csirkemell bújik meg a konyhában, míg nővére éppen csak a szükséges mennyiséget raktározta be.

Találtunk egy hentesüzletet a Csapó utcán, ahol a készlet erejéig árstoppos áron, kilónként 1500 forintért adták még kedden is a csirkemellet, függetlenül a rendelet megszüntetésétől. Az eladó hölgy érdeklődésünkre elmondta, amint kifogynak, az új szállítmányt is mindössze 1800 forintos áron fogják értékesíteni.

A drágulás tehát általánosnak mondható, de a hatósági árak kivezetését követő napon még korai lenne levonni a következtetést. Mintha a kereskedők kivárnák, mit lép a konkurencia, így az árak stabilizálódása is várat még magára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában