Óriási beruházás

2023.07.24. 10:58

Négy év alatt teljesen megújul a Debreceni Egyetem Műszaki Karának az épülete

A Műszaki Kar modernizálását négy ütemben végzik el a szakemberek.

Haon.hu

Az épület 11 milliárd forintból bővülhet, újulhat meg

Forrás: unideb.hu

Megkezdődött a Debreceni Egyetem Műszaki Karának épületfelújítása és bővítése. Az Ótemető utcai oktatási egység modernizálásának célja, hogy a DE a legmagasabb szintű infrastrukturális hátteret biztosítsa a műszaki mérnökképzés gyakorlati és elméleti oktatásának, igazodva a város járműiparban betöltött meghatározó szerepéhez. A komplexum új épületszárnnyal bővül, csaknem 4500 négyzetméterrel nő a területe.

A közművek jelenleg folyó felmérését és áthelyezését követően a fejlesztés első szakasza heteken belül indul. Megépül a Virág utca felőli új oktatási épületszárny, és új főbejárati blokkot alakítanak ki. Az épületrészben elsősorban oktatási egységek, laboratóriumok, hallgatói közösségi terek és irodák kapnak majd helyet. A gépészmérnöki és az építőmérnöki laborba tervezett galériák beépítése azonban már a következő tanév kezdetére elkészül - írja az unideb.hu. 

Jelentős változások lesznek
Forrás: unideb.hu

A második ütemben hídszerkezettel kötik össze a kar U-alakú, hatszintes „A” épületét és a Mechatronikai Mérnöki Tanszéknek helyet adó háromszintes létesítményt. Utóbbit teljes egészében felújítják, az emeletráépítésnek és hozzáépítésnek köszönhetően jelentősen megnő a területe. A harmadik ütemben újul meg az „A” épület, a korszerűsítés befejező szakaszában pedig teljeskörűen átalakítják az Ótemető utcai déli épületszárnyat.

– A bővítést a kar hallgatói létszámának jelentős növekedése is indokolta: a 2006-ban indult oktatási palettabővítéskor az intézménynek még kétezer hallgatója volt, most több mint háromezer. A városba betelepülő autóipari és járműipari beszállító vállalatok igényeire alapozva, a megfelelő szakmai tudással és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkaerő biztosítására a Műszaki Kar képzési portfóliója ugyanis folyamatosan megújul - mondta Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja.

A látványtervek már elkészültek
Forrás: unideb.hu

– Műszaki képzéseinket már nem tudjuk jelentősen tovább bővíteni, mert a jelek szerint azokra a jelenleginél nincs nagyobb piaci igény. Ugyanakkor vizsgáljuk a műszaki logisztika és az egészségügyi mérnök képzések elindításának lehetőségét. A megkezdett nagyszabású korszerűsítés révén hallgatóink olyan új terekhez jutnak, melyek lehetőséget kínálnak önálló vagy csoportos projektek végzésére. Emellett több új, korszerű eszközt is beszereztünk, amelyek jelentősen javítják majd az oktatás körülményeit, hatékonyságát. Mindez hosszútávon hozzájárulhat a beiskolázási számaink további növeléséhez – fejtette ki a kar vezetője.

Husi Géza hozzátette, az MK épületeinek korszerűsítése, átépítése és bővítése a tervek szerint négy év múlva fejeződik be. Kiemelte, ehhez kapcsolódóan, hogy az építési munkákat úgy ütemezik, hogy azok a lehető legkisebb mértékben akadályozzák az oktatást.

Új oktatási egységeket, laboratóriumokat, hallgatói közösségi tereket és irodákat is kialakítanak
Forrás: unideb.hu

A Műszaki Kar fejlesztése során az Ótemető utcai komplexum jelenlegi területe több mint 12 ezer négyzetméterre nő. A beruházás kivitelezője az Építő- és épületkarbantartó Zrt. 

A modernizálás a BMW debreceni gyárépítéséhez kapcsolódó Debreceni Autóipari Központ kialakítása keretében, a beruházás előrehaladásához ütemezetten biztosított kormányzati forrásból, csaknem 11 milliárd forintból valósul meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában