A szakember válaszolt

2023.06.08. 07:00

Megkérdeztük, milyen gyümölcstermésre számíthatunk idén

Idén a tavalyinál drágábban juthatunk hozzá a legfinomabb és legegészségesebb nyári gyümölcsökhöz a piacokon.

Forrás: Kiss Annamarie

Az utóbbi időben tapasztalható csapadékos idő Hajdú-Bihar vármegyében is okoz némi fejtörést. Májusban nagyon sok eső leesett, és úgy tűnik, júniusban is lesz bőven csapadék: de vajon ez milyen hatást gyakorol a gyümölcstermesztésre? 

A lehullott csapadék többféle hatást gyakorol a gyümölcstermesztésre. A tavalyi történelmi aszály után minden csapadék öröm abból a szempontból, hogy a talajokat feltölti vízzel. Csak helyenként fordult elő, hogy a túl rövid idő alatt lehullott akár 80-100 milliméter eső a korábbi téli-tavaszi csapadék után már túl sok volt és vízállásokat eredményezett

– mondta el a Haon megkeresésére Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a legtöbb gyümölcs esetében a párás, csapadékos időjárás kevés napsütéssel jelentős feladatot eredményez a gombás fertőzések elleni védekezésben. Speciális eset a cseresznye helyzete, ahol a sok eső az érés kezdetén levő korai fajtáknál az Alföldön már károkat okozott a gyümölcsrepedésen keresztül.

– A májusi eső még sok esetben a kalászosok számára is kedvező, és a kapás növények megindításának nagyon fontos. A gyümölcstermesztés esetében is fontos a csapadék, de nem annyira kritikus, hogy pont májusban hulljon. Számunkra sokkal jobb, ha a talajok télen feltöltődnek vízzel, majd ezt egy kiegyensúlyozott csapadékellátás követi – fűzte hozzá.

Így állnak most a gyümölcsök

Az ügyvezető igazgató leszögezte, a gombabetegségek terjedésének kedvező a csapadékos, párás, napsütéstől mentes idő. Ez fokozott figyelmet igényel a termelőktől minden kultúrában.

A területi jelentőségük miatt az alma és a meggy kiemelt figyelmet érdemel ágazati szinten. Alma esetében a varasodás jelenti a kihívást. Meggy esetében egy 20 éve nem tapasztalt intenzitású monília fertőzésen vagyunk túl, és a májusi csapadék az antraknózis vonatkozásában is jelentős feladatok ró a meggytermesztőkre

 – emelte ki.

Mint elmondta, kajszi- és őszibarack esetében jóval gyengébb termés várható a tavalyinál, elsősorban a fagykárok miatt. – A meggy esetében a gyümölcsszám 20-30 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor, de a csapadék miatt már most sokkal jobbak a méretek, így összességében a szakma várakozása a tavalyi meggyterméstől 10-20 százalékkal elmaradó termést vár idénre. Alma esetében a jelenlegi ismereteink szerint jobb, de ez a faj még 3-4 hónap múlva kerül csak betakarításra, addig sok minden történhet. 

A kajszi- és az őszibarack kivételével mindenképpen arra számítunk, hogy a hazai termelés a hazai feldolgozóipari és étkezési igényeket ki tudja majd elégíteni – fogalmazott.

Továbbá megjegyezte, az árakat a zöldség- és gyümölcspiacok esetében a kereslet-kínálat pillanatnyi alakulása nagyon jelentősen befolyásolja, így nehéz megjósolni, hogyan fognak alakulni az árak. A költségek tekintetében sajnos elmondható, hogy azok mind a termelésben, mind az áruvá készítési fázisban, és a disztribúcióban is növekedtek.

Őszibarackból biztosan kevesebb lesz

Megkérdeztük a debreceni nagypiacon árusító termelőket arról, milyen termés várható idén, és az egyikük elmondta: őszibarackból biztosan kevesebb lesz. Kiemelte, négy fája is kiment, ami soknak számít. Úgy véli, a májusi éjszakai fagyok, valamint a nagy esőzés miatt mentek ki a gyümölcsfái. Így biztos benne, hogy a tavalyinál jóval drágábban tudja majd eladni a közkedvelt gyümölcsöt.

Kárándi Nikolett érdeklődésünkre hangsúlyozta, július vége, augusztus eleje lesz, mire beérik az őszibarack, de még biztosan nem tud mondani, milyen lesz a termés. 

Nagyon sok befolyásoló tényező van: valamennyi esőre szükség van, de nyilván az sem jó, ha egyfolytában esik és heteken át nem éri napfény a terméseket

 – mondta. Hozzátéve, biztosan lesz áremelkedés a piacokon. 

NE

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában