Húsvétváró

2023.04.06. 11:30

Rohamozzák a debreceni boltokat, piacokat: ezekkel az élelmiszerárakkal találkozhatunk húsvét előtt - fotókkal

Ezeket a termékeket keresi a legtöbb vásárló: megéri időt szánni a vásárlásra, ugyanis jelentős összeget spórolhatunk meg!

Katona Csaba szép áruját mutatja

Forrás: Czinege Melinda

Nyakunkon a húsvéti ünnep, ami megmutatkozik a debreceni boltokban és a nagypiacon is: szerda reggel hosszú sorok álltak a húspultnál, a zöldségesnél, illetve a pénztáraknál. Csaknem egy héttel korábban is csaptunk egy kört a belvárosban, ám akkor még nem tolongtak a vevők, most viszont minden második vásárló sonkáért, tojásért és zöldségért állt sorba a piacon.

Több hentesnél megfordultunk, akik egyöntetűen elmondták a Haonnak: 

az elmúlt évhez képest hozzávetőleg 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható, amire egyébként a vásárlók számítottak.

 Többnyire csülköt, tarját és kötözött sonkát keresnek a vevők. Ha hentesnél kívánjuk megvásárolni a sonkát, akkor a következő árakra számíthatunk:

Pulyka kötözött sonka3499 forint/kilogramm
Pulyka füstölt-főtt felső comb3199 forint/kilogramm
Pulyka füstölt-főtt alsó comb2099 forint/kilogramm
Pulyka füstölt-főtt mell sonka4999 forint/kilogramm
Hagyományos füstölt, kötözött sonka3799 forint/kilogramm
Bükkfával füstölt, kötözött sertés comb sonka3799 forint/kilogramm
Bükkfával füstölt sertés tarja3999 forint/kilogramm
Bükkfával füstölt sertés paraszt comb, lapocka3999 forint/kilogramm

Kíváncsiak voltunk, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokban mennyibe kerül a sonka kilója, milyen leárazásokkal készülnek a húsvét előtti utolsó napokra, és azt tapasztaltuk: megéri időt szánni a vásárlásra. A legtöbb nagyobb boltban a füstölt, kötözött lapocka kilója mindössze 2 ezer forint körül mozog, míg a sima füstölt csülök kilója 1700 forintért megvásárolható. 

Hosszú sorok állnak a pultok előtt
Forrás: Czinege Melinda

– Az elmúlt 17 évben minden esztendőben ugyanannál a hentesnél veszem a sonkát, én a hazai termékekben bízom. Inkább valamennyivel több pénzt adok érte, de az finom legyen – fogalmazott egy 60 év körüli asszony.

– A húsvétkor népszerű zöldségek ára nem sokat emelkedett, maximum 50 forinttal kell többet fizetni az újhagyma kilogrammjáért, ami nálunk 300 forint – mondta Gábor, a debreceni nagypiac egyik eladója. Megjegyezte, a vevők nem háborognak, ugyanis ezek nem kiugró árak. A déli gyümölcsök árát sokallják, azoknál megnézik, miből, mennyit vásárolnak. Kiemelte, az elkövetkezendő két napra, csütörtökre és szombatra várják a legtöbb vásárlót.

Van elég tojás

Az üzletekben hozzávetőleg 350 forintért kapunk újhagymát, és itt leginkább egy csomóról beszélünk. A piacokon 300 forinttól egészen 500 forintig is elmegy az áruk, ám azoknak kilója kerül ennyibe. A hónapos retek ára 300-350 forint körül mozog, míg a piacon 250 forintba kerül kilója. – A zöldségeket és gyümölcsöket rendszerint a piacon szerzem be. Sokkal frissebbek, szebbek, valamint ízletesebbek – osztotta meg velünk egy vevő.

Nem kell félni, hogy nem lesz tojás
Forrás: Czinege Melinda

– Van elég tojás, és az elkövetkezendő napokban sem kell attól tartani, hogy elfogy – emelte ki Kárándi Nikolett eladó. 

Mint elmondta, már a napokban is sokan megkörnyékezték őket, de a vásárlói roham még csak most jön. A tojást sokan keresik, jelenleg darabját 80-85 forintért viszik a vásárlók, ami szintén nem fog változni. Hozzátette, a napokban volt olyan vásárló, aki 70-80 darab tojást vásárolt, ám többnyire 20-30 darabot szoktak kérni.

Itt elengedhetetlen megjegyezni: a tojás terén igencsak nagy a szórás. A nagyobb bevásárlóközpontok egymással versengenek, ki tudja olcsóbbért adni: akadnak olyan szupermarketek, ahol 60-70 forintért is vehetünk tojást, ám akad olyan bolt is, ahol nagyon elszálltak az árak, 120 forintot kérnek el a tojás darabjáért – ez is csak megerősíti a fentebb leírtakat. Ha nem akarjuk, hogy nagyon zsebbenyúlós legyen az idei húsvéti ünnep, akkor keressünk fel több boltot, és hasonlítsuk össze az árakat!

NE

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában