Húsvétváró

2023.04.06. 11:30

Rohamozzák a debreceni boltokat, piacokat: ezekkel az élelmiszerárakkal találkozhatunk húsvét előtt - fotókkal

Ezeket a termékeket keresi a legtöbb vásárló: megéri időt szánni a vásárlásra, ugyanis jelentős összeget spórolhatunk meg!

Katona Csaba szép áruját mutatja

Forrás: Czinege Melinda

Nyakunkon a húsvéti ünnep, ami megmutatkozik a debreceni boltokban és a nagypiacon is: szerda reggel hosszú sorok álltak a húspultnál, a zöldségesnél, illetve a pénztáraknál. Csaknem egy héttel korábban is csaptunk egy kört a belvárosban, ám akkor még nem tolongtak a vevők, most viszont minden második vásárló sonkáért, tojásért és zöldségért állt sorba a piacon.

Több hentesnél megfordultunk, akik egyöntetűen elmondták a Haonnak: 

az elmúlt évhez képest hozzávetőleg 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható, amire egyébként a vásárlók számítottak.

 Többnyire csülköt, tarját és kötözött sonkát keresnek a vevők. Ha hentesnél kívánjuk megvásárolni a sonkát, akkor a következő árakra számíthatunk:

Pulyka kötözött sonka3499 forint/kilogramm
Pulyka füstölt-főtt felső comb3199 forint/kilogramm
Pulyka füstölt-főtt alsó comb2099 forint/kilogramm
Pulyka füstölt-főtt mell sonka4999 forint/kilogramm
Hagyományos füstölt, kötözött sonka3799 forint/kilogramm
Bükkfával füstölt, kötözött sertés comb sonka3799 forint/kilogramm
Bükkfával füstölt sertés tarja3999 forint/kilogramm
Bükkfával füstölt sertés paraszt comb, lapocka3999 forint/kilogramm

Kíváncsiak voltunk, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokban mennyibe kerül a sonka kilója, milyen leárazásokkal készülnek a húsvét előtti utolsó napokra, és azt tapasztaltuk: megéri időt szánni a vásárlásra. A legtöbb nagyobb boltban a füstölt, kötözött lapocka kilója mindössze 2 ezer forint körül mozog, míg a sima füstölt csülök kilója 1700 forintért megvásárolható. 

Hosszú sorok állnak a pultok előtt
Forrás: Czinege Melinda

– Az elmúlt 17 évben minden esztendőben ugyanannál a hentesnél veszem a sonkát, én a hazai termékekben bízom. Inkább valamennyivel több pénzt adok érte, de az finom legyen – fogalmazott egy 60 év körüli asszony.

– A húsvétkor népszerű zöldségek ára nem sokat emelkedett, maximum 50 forinttal kell többet fizetni az újhagyma kilogrammjáért, ami nálunk 300 forint – mondta Gábor, a debreceni nagypiac egyik eladója. Megjegyezte, a vevők nem háborognak, ugyanis ezek nem kiugró árak. A déli gyümölcsök árát sokallják, azoknál megnézik, miből, mennyit vásárolnak. Kiemelte, az elkövetkezendő két napra, csütörtökre és szombatra várják a legtöbb vásárlót.

Van elég tojás

Az üzletekben hozzávetőleg 350 forintért kapunk újhagymát, és itt leginkább egy csomóról beszélünk. A piacokon 300 forinttól egészen 500 forintig is elmegy az áruk, ám azoknak kilója kerül ennyibe. A hónapos retek ára 300-350 forint körül mozog, míg a piacon 250 forintba kerül kilója. – A zöldségeket és gyümölcsöket rendszerint a piacon szerzem be. Sokkal frissebbek, szebbek, valamint ízletesebbek – osztotta meg velünk egy vevő.

Nem kell félni, hogy nem lesz tojás
Forrás: Czinege Melinda

– Van elég tojás, és az elkövetkezendő napokban sem kell attól tartani, hogy elfogy – emelte ki Kárándi Nikolett eladó. 

Mint elmondta, már a napokban is sokan megkörnyékezték őket, de a vásárlói roham még csak most jön. A tojást sokan keresik, jelenleg darabját 80-85 forintért viszik a vásárlók, ami szintén nem fog változni. Hozzátette, a napokban volt olyan vásárló, aki 70-80 darab tojást vásárolt, ám többnyire 20-30 darabot szoktak kérni.

Itt elengedhetetlen megjegyezni: a tojás terén igencsak nagy a szórás. A nagyobb bevásárlóközpontok egymással versengenek, ki tudja olcsóbbért adni: akadnak olyan szupermarketek, ahol 60-70 forintért is vehetünk tojást, ám akad olyan bolt is, ahol nagyon elszálltak az árak, 120 forintot kérnek el a tojás darabjáért – ez is csak megerősíti a fentebb leírtakat. Ha nem akarjuk, hogy nagyon zsebbenyúlós legyen az idei húsvéti ünnep, akkor keressünk fel több boltot, és hasonlítsuk össze az árakat!

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában