Közbeszerzés

2023.04.29. 16:45

Csúszással, de épül a csatornarendszer az agráregyetemnél

A kiépülő csapadékvízgyűjtő hálózat elég lesz majd a területre

Forrás: Illusztráció: Napló-Archív

Némileg drágult és csúszott is a Debreceni Egyetem csapadékvízelvezető csatornahálózatának építése – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. A Böszörményi út 138-144., illetve a Károli Gáspár utca egyes szakaszán végzi a munkát egy hajdúsámsoni cég.

Mint a Közbeszerzési Értesítőben áll, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán az elmúlt években jelentős számú építési beruházás valósult meg, melyek eredményeként nagy mértékben nőtt az ezáltal kialakult burkolt felületekről mesterségesen gyűjtött csapadékvíz mennyisége is. 

Jelenleg a Böszörményi úti Campusról a csapadékvizet részben már szétválasztott csatornarendszeren keresztül vezetik be a Böszörményi úti városi elvezető hálózati gerincbe, melynek befogadóképessége a felső határokat súrolja. Ezáltal viszont veszélyeztetetté vált a Campus területéről összegyűjtött csapadék megfelelő léptékű elvezetése.

Ennek okán a beruházás során tervezetten megvalósul egy olyan csapadékvízgyűjtő hálózat kiépítése, mely kezelni képes a Böszörményi úti Campuson levő Fényház, Magház, a „C” épület, a Veres Péter Kollégium, a Diákszálló, a Teniszcsarnok, a Munkacsarnok és a Kecskeméti János Tornacsarnok épületeinek és határolt környezeteinek burkolt felületein keletkező csapadékvizet. Az összegyűjtött vizet az Akadémiakert utcán kiépülő további csatornaszakaszon részben elszikkasztják a Campus távolabbi területein, illetve részben a többlet vizet bevezetik a Tócó-patakba, a Károli Gáspár utcai csapadékvíz hálózatba való bekötés után.

Emelkedő költségek

A kivitelező vállalkozással 2022 szeptemberében kötötték meg a szerződést, amit 2023 március 21-én módosítottak. 

Az indoklás szerint a vállalkozó a munkaterületet 2022. szeptember 9-én vette át. A közmű feltárások során megállapította, hogy a tervezett nyomvonalon és szélességben a kivitelezés nem megvalósítható, így a munkaterület szeptember 13-án visszaadta; a beruházó Debreceni Egyetem az új kiviteli tervek elkészültéig a munkavégzést felfüggesztette. 

A szerződés alapján a teljesítési határidő a megrendelői késedelem időtartamával meghosszabbodik.

Továbbá, az ajánlattételi szakaszban kalkulált költségek és kialakított ajánlati ár tekintetében jelentős változás realizálódott a munkálatok felfüggesztése miatt. A kivitelező ajánlati árának emelését kérte azért, mert az építőanyag árak inflációt meghaladóan drágultak; mert 2023. január 1-től a minimálbér és a garantált bérminimum 14-16 százalékkal emelkedtek, ami magával vonzza a nem minimálbéren foglalkoztatottak béremelését is; valamint mert a kivitelezésre tervezett időt túllépve az infláció miatt többletköltségek keletkeztek – áll az indoklásban.

A szerződés módosításával a beruházás költsége nettó 121 millió 995 ezer forintról 136 millió 833 ezer forintra nőtt.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában