Gazdaság

2023.03.07. 12:56

Nem csak a multik, a kis- és középvállalkozások is fontosak Debrecenben

Rendkívüli gazdasági sikereket hoztak az elmúlt évek.

Papp László polgármester

Forrás: Bekecs Sándor

Kedd délelőtt tartotta Debrecen éves rendes beszámoló gyűlését hazánk egyik legmeghatározóbb munkaadói érdekképviselete, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete. A rendezvény célja, hogy a VOSZ tájékoztasson 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei szervezet összefoglalást adjon a tavalyi évi során végzett munkájáról.

Harmincötéves múltra tekint vissza a VOSZ működése, amely Debrecenben és Hajdú-Bihar vármegyében is fontos szerepet tölt be, hiszen nincs sikeres város és gazdaság sikeres vállalkozások nélkül

– fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester. Mint felidézte, 2015-től kezdődően egy egészen új pályát jelöltek ki a cívisváros gazdaságfejlesztésének: egy olyan új gazdasági politikát kezdtek el építeni, amely egyformán fókuszál a gazdasági élet valamennyi szereplőjére. 

Olyan gazdaságfejlesztési szervezetet hoztunk létre, ami azt üzeni, hogy nemcsak a multik, de a kis- és középvállalkozások (kkv) is fontosak számunkra. Mi vagyunk az egyetlen olyan önkormányzat, amely céltudatosan egy kkv-park fejlesztésén dolgozik – tette hozzá.

Mint kifejtette, a Déli Gazdasági Övezetben a kormány támogatásával jelentős infrastruktúra-fejlesztés van jelenleg folyamatban. Idén elkezdődhet a kkv-park kialakításának első üteme, amelyhez kapcsolódóan hamarosan kormánydöntés is születik.  

Debrecen polgármestere kiemelte: az elmúlt évek rendkívüli gazdasági sikereket hoztak Debrecenbe, az ide érkező működőtőke eléri a 11 milliárd eurót. Mint fogalmazott, a város olyan növekedési pályára áll, amely az egész kelet-magyarországi régiót érinti majd és lehetőségeket teremt a kkv-k számára. A következő évek kihívásaként a nagyvállalati és a kkv szektorok között működő üzleti kapcsolatok erősítését jelölte meg. Ehhez az EDC Debrecen komoly támogatást tud majd nyújtani. – Az eredmények már most látszódnak a város gazdaságában, de igazi átállás, változás 2-3 év múlva lesz majd – tette hozzá, utalva arra, hogy a 2025-től kezdi meg a termelést egyebek mellett a BMW-gyár.

Soltész József, a VOSZ vármegyei elnöke
Forrás: Bekecs Sándor

Soltész József, a VOSZ vármegyei elnöke elmondta, sikeresen zárták az előző évet, melynek egyik célkitűzése volt a taglétszám mennyiségének és minőségének növelése. Ennek eredményeként 45-ről 97-re bővültek 2022 decemberére. – Az idei évben szeretnénk ezt a tendenciát folytatni, ugyanis időközben átléptük a 100-as határt is – fogalmazott. Kiemelte, hogy a szervezet csatlakozott a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat által koordinált Foglalkoztatási Paktum+ projekthez, melynek célja a vármegyei munkahelyek és lakónépesség megtartása.  

Tavaly megalkottunk egy ötéves stratégiát és elindítottuk annak megvalósítását 2022-ben. Jövőképünk az, hogy kialakuljon a VOSZ-ról az az imázs, miszerint az elsőszámú hazai képviseleti szerv vagyunk a kkv-k számára

 – mondta Eppel János, a VOSZ elnöke. Tájékoztatójában kiemelte: célul tűzték ki továbbra is a sikeres érdekképviselet biztosítását, a szolgáltatásaik megerősítését, az aktív és kétirányú együttműködések kialakítását, valamint az érdekképviseleti szervezet, mint márka, további erősítését. Mindezek mellett folytatják a Széchenyi Kártya Programot, kiterjesztik vállalkozásfejlesztéseket és képzéseket, valamint fokozzák a szervezeti aktivitást is. 

Eppel János, a VOSZ elnöke
Forrás: Bekecs Sándor

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában