Modernizálás

2023.03.23. 17:59

Külföldön is keresettek a Püspökladányban sajtolt olajok

Közép-Európa egyik legnagyobb üzeme található a városban, és alig tíz éve működik.

Forrás: Molnár Péter

Közép-Európa egyik legnagyobb hidegen sajtolt olajokat előállító üzeme működik Püspökladányban. A 2012-ben alakult Corn Oil Press Kft. nagyobbrészt külföldre exportálja termékeit. A cég sikeresen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz programban. A tervezett beruházásról, a sikeres vállalkozások Püspökladányra gyakorolt hatásairól tartottak sajtótájékoztatót csütörtök délután.

– A város egy olyan különlegességével találkozhatunk itt, amely jóval nagyobb hírnévre is hivatott. A múlt és a jövő találkozása, hiszen egy többszáz éves alapanyagból készülnek különlegességek a modern technológia által – fogalmazott köszöntőjében Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Mint kifejtette, a magyar vidékre évszázadok óta jellemző, hogy olyan alapanyagokat igyekszik felhasználni, amit helyben, maga termelt. A hidegen sajtolt olajoknak azonban hazánkban nincs akkor népszerűsége, mint külföldön. Ezért jelentősebb a püspökladányi cég exportja.  

Vadász Ferenc alpolgármester köszönetét fejezte ki, hogy a vállalkozás Püspökladányban vetette meg a lábát és a jövőjét itt elképzelve fejleszti tovább a technológiáját. – A válság ellenére a vállalkozások mérlegelik a lehetőségeiket és megnézik, hogyan tudnak tovább haladni. Akik a fejlődésre törekszenek, azok magasabb árbevételre tehetnek szert, és a megnövekedett iparűzési adójukkal a város fejlődéséhez is hozzájárulnak – fogalmazott. Méltatta azokat a cégeket, amelyek az uniós forrásokat felhasználva, és vállalva a szükséges önerő biztosítását, mernek fejleszteni. Rámutatott, a kapacitásbővítés a munkahelyek bővülésével is jár. Püspökladányban jelenleg meghaladja az 5 százalékot a munkanélküliek aránya, míg a járásban ez az arány 7-9 százalék között mozog. – Ezen a területen van még mit ledolgoznunk – jegyezte meg.

– Mit tehet egy város azért, hogy hozzájáruljon a munkahelyteremtésekhez?  

Pinczés Marianna ügyvezető beszédében hangsúlyozta: Közép-Európa egyik legnagyobb hidegen sajtolt olajokat előállító üzemét alapították meg 2012-ben a városban. Jelenleg három telephellyel működnek, de már kialakítás alatt van egy újabb raktárépület is. – Úgy gondolom, hogy nélkülözhetetlen, hogy mind a technológiánkat, mind a humánerőforrásainkat fejleszteni tudjuk. Mi főleg exportra termelünk, ezért fontos számunkra a minőség, amit csak úgy tudunk tartani, ha folyamatosan legalább ugyanazt a szintet tudjuk produkálni. Ez az automatizálással könnyebbé válik – mondta. 

A Magyar Multi Programon, 50 százalékos támogatási intenzitás mellett, mintegy 268 és fél millió forint támogatást nyert a cég. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában