Díj a Sensirionnak

2023.03.24. 15:45

Debreceni székhelyű céget is elismertek a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

Forrás: Napló-archív

Átadták a 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit pénteken az Országházban, írja az MTI.

A bírálóbizottság a pályázat keretében kiemelt elismerésben részesítette három pályázó - a debreceni székhelyű Sensirion Kft., a Pécsi Tudományegyetem együtt a Piatnik Budapest Kft.-vel, valamint a Bábolna Tetrapak Kft. - innovációs teljesítményét.

A jelentős üzleti haszonnal járó, kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítmény elismerésére a nagydíjat a Mediso Kft. kapta az ultramagas térerejű PET/MRI gyógyászati termékcsalád kifejlesztéséért.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az ünnepségen köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarországon rendelkezésre áll a hazai szellemi tőke, tudás. Fontosnak nevezte az állam, a vállalatok, az egyetemek és a civil szféra közötti kapcsolat megteremtését, és méltatta, hogy ehhez a Magyar Innovációs Szövetség is hozzájárult a gazdasági növekedést, társadalmi jólétet segítő munkájával.

Csák János kulturális és innovációs miniszter, a bírálóbizottság elnöke hangsúlyozta a vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek közötti együttműködés fontosságát a magyar innovációs ökoszisztémában. Elmondta: fókuszálni kell azokra a területekre, amelyekben a magyar tudomány, innováció hagyományokkal rendelkezik, továbbá a társadalom, a gazdaság digitális átalakításra és a zöldátállásra.

A miniszter ismertetése szerint Magyarországon a cégek 33 százaléka innovatív, ez az arány az Európai Unióban 53 százalék. A magyar innovatív vállalkozások 11 százaléka működik együtt egyetemekkel.

Csák János felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a teljes hozzáadott értéknek mindössze 53 százalékát adják hazai cégek, ez nagyon alacsony arány, ezért változtatni kell rajta.

A 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra 2023. február 3-i határidőre 37 pályázat érkezett. A 27 fős bírálóbizottság 35 pályázatot minősített 2022-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak - közölte a Magyar Innovációs Szövetség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában