Közlekedés

2023.03.16. 12:16

Van ötleted, hogy lehetne elérhetőbbé tenni a DKV járatait a ritkán lakott övezetekben?

Vállalkozók, startupok jelentkezését várják a kihívás teljesítésére.

Forrás: DKV

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) városi mobilitási programja keretében, immár harmadjára rendezik meg a RAPTOR (Rapid Applications for Transport) elnevezésű versenyt, amely a városi mobilitási kihívásokra nyújtott megoldások gyors kidolgozásának és tesztelésének a színtere. A kezdeményezés legfőbb törekvése a városok, az ipar, a tudományos élet, a kutatás és az innovációs területek közötti együttműködés elősegítése. A széttagoltság megszüntetésével felgyorsíthatók a legsürgetőbb városi mobilitási problémák megoldásai – olvasható a DKV portálunkhoz eljuttatott közleményében.

2023-ban tizenkét európai város került be a programba:

Akureyri (Izland), Ankara (Törökország), Ajka (Magyarország), AMB Barcelona (Spanyolország), Koppenhága régió (Dánia), Debrecen (Magyarország), Máriatölgyes (Szlovákia), Hága (Hollandia), Helsingborg (Svédország), Mechelen (Belgium), München (Németország), Stuttgart (Németország).

A pályázók közül minden város megfogalmazott egy egyedi kihívást, amelyhez a startupok és kkv-k hatékony megoldástervezeteket javasolhatnak az adott probléma megszüntetésére. A győztesek 35 ezer euró értékű finanszírozást és személyre szabott tanácsadást kapnak az EIT-től megoldásaik fejlesztéséhez, majd kipróbálásához az adott városokban, egy öt hónapos projektidőszak alatt.

A debreceni Smart City csoport innovatív megoldásokkal tenné elérhetőbbé a DKV járatait a városközponttól távol eső, ritkán lakott lakókörzetek számára. Városunkban elsődleges célként a fenntarthatóbb, közösségi közlekedésre való átállás elősegítését határozták meg. Az EIT elfogadta a benyújtott kihívást, a jelentkező startupok közül a nyertest az EIT és a DKV közösen választja majd ki.

A projekt weboldala itt, a debreceni kihívás oldala pedig itt érhető el.

A kidolgozást követően a győztes vállalkozásnak egy néhány hetes tesztidőszak áll rendelkezésére ahhoz, hogy kipróbálja, majd bemutassa megoldását a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában