Gazdaság

2023.01.01. 17:00

Nádudvaron sok mindenre jut a helyi adóból

Ipari park létesítésén egyelőre nem gondolkodnak a kisvárosban.

Forrás: Napló-archív

– Szeretnénk segíteni ipari tevékenységre alkalmas területhez juttatni azokat a vállalkozásokat, amelyek itt, helyben szándékoznak munkahelyet teremteni. Nádudvar esetében vannak korlátai az ipari területek terjeszkedésének. Észak felől a nemzeti park határolja be a lehetőségeket, kelet felől pedig kiváló szántóterületek vannak – beszélt az ipari területekről Maczik Erika, Nádudvar polgármestere, aki elmondta azt is, hogy az önkormányzatnak van egy hathektáros területe, ami viszont kicsi ahhoz, hogy ipari parkként vagy nagy volumenű iparterületként lenne hasznosítható.

Hozzátette: vannak barnamezős területek, amelyek többségében nem önkormányzati tulajdonúak; ezekre fejlesztési tervek vagy elképzelések már vannak. A város nyugati részén, a Mártírok útja melletti, erősen roncsolt területet igyekeztek idén értékesíteni, ám nem jártak sikerrel. Egy eléggé roncsolt terület, ezt megpróbálják jobb minőségűvé tenni, és akkor talán újra értékesíteni.

– Azt vallom – folytatta a városvezető –, hogy ahol működik a gazdasági élet, azt csinálják a vállalkozók; mi ehhez ilyen módon tudjuk őket hozzásegíteni. Nem kell ehhez feltétlenül ipari parkot létesíteni, de nyilván a jövő ebből a szempontból is hozhat új fejleményeket. Azért az látható, hogy bár most egy válságos időszakot élünk, de azért az élelmiszerellátás, a feldolgozóiparnak egyes ágazatai jól működnek. És hogyha a fejlesztési igények megjelennek és eljutnak az önkormányzathoz, akkor ezt érzékelve nyilván tovább tudunk lépni ebbe az irányba.

Erre is jut az iparűzési adóból

A városban országos hírű mezőgazdasági társaságok működnek. A négymilliárdot meghaladó éves költségvetésből az iparűzési adó 760 millió forintot tesz ki. A felhasználásakor azonban figyelembe kell venni, hogy 2022-ben a nádudvari önkormányzatnak 153 millió forint szolidaritási adót kellett befizetnie a központi költségvetésbe. A fennmaradó összeg elősegíti a kötelező feladataik jó színvonalon történő ellátását, az önként vállalt feladatok körének szélesítését.

Nádudvar például labort, szakrendeléseket működtet, egy gazdasági társasággal közösen gyógyfürdőt üzemeltet. Tehát sok olyan tevékenység van, amit ebből a pénzből jó színvonalon megvalósítanak. Továbbá az európai uniós projektek ugyan nem igényelnének külön önerőt, de az időközben fellépő áremelkedések miatt sajnos mindig úgy alakult, hogy a drágulások vagy más tényezők miatt szükséges volt valamennyi saját forrás.

– Nádudvar abban a szerencsés helyzetben van, hogy eddig a projektjeinkkel nem fordultunk költségnövekményért – fogalmazott a polgármester. – Beruházások esetében az önkormányzatnak az iparűzési adóból fennálló úgymond szabadkerete segíti a fejlesztések megvalósítását.

CH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában