Közbeszerzés: építés

2022.12.29. 12:01

Rendbe teszik az árkokat Mezősason

Nem lesz több elöntés a kis hajdú-bihari településen.

Nagyobb esőknél olykor gondot okoz a víz Illusztráció: MW-Archív

Belvízelvezető árkok építésére indított közbeszerzési eljárást Mezősas önkormányzata; a felhívás a december 29-ei Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Mint a dokumentumban áll, Mezősas belvízzel közepesen veszélyeztetett kategóriába tartozik. A település déli részét érintő 3-as számú csatorna hivatott biztosítani a belterületen összegyülekező vizek egy részének elvezetését. A községen belül az utak mentén többnyire földmedrű árkok létesültek részben szikkasztó és burkolt jelleggel.

A tervezett kivitelezés érinti az Arany János, a Mikszáth Kálmán, a Petőfi Sándor, a Toldi utcákat, valamit a heréskerti mellékágat. Ezen területek csak részben rendelkeznek csapadékvízelvezető létesítményekkel, melyek egyes helyeken rekonstrukcióra szorulnak. A tavaszi hóolvadások, nagy csapadékok idején rendszeresen előfordulnak elöntések, kisebb-nagyobb problémák vízelvezetés tekintetében. A tervezés során maximálisan figyelembe kellett venni a vizek helyben tartására való törekvést, valamint a talajadottságokból adódó szikkaszthatóság lehetőségét. A geodéziai felmérés alapján a vizsgált területek terepszintje jelentős változékonyságot mutat. A terepszint esése több esetben meghaladja az 5 százalékot. A csapadékvizek elvezetésének biztosítására burkolt árokrendszert terveztek, a szikkasztással történő elhelyezés érdekében pedig áttört falú mederelemmel burkolt szikkasztóárkokat. 
Több utcában van meglévő egy- vagy kétoldali nyílt, felújítandó csapadékvízelvezető árok, a heréskerti mellékágnál fenékszintre történő mederkotrás, mederrendezés is szükséges. A teljes építési beruházás hossza 3 ezer 132 méter.

A munkára egy év áll rendelkezésre. Az ajánlatokat 2023. január 11-ig várják. HBN

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában