Bővítés a Debreceni Egyetemen

2022.12.27. 14:42

Híd köti majd össze a Műszaki Kar két épületét

Felújítják, fejlesztik, bővítik az Ótemető utcai Campust.

Folyamatosan nő a hallgatók száma és fejlődik a képzés. Képünk tavaly ősszel, egy új oktatólabor átadásán készült

Fotó: Czinege Melinda

Az építési kivitelező kiválasztására indított eljárást a Debreceni Egyetem az Ótemető utcai Campusának fejlesztéséhez – derül ki a december 27-ei Közbeszerzési Értesítőből.

Mint írják, a Műszaki Kar „A” és „B” épületének tervezett infrastrukturális fejlesztése során megvalósításul a két épület komplex felújítása és bővítése, illetve azok fedett folyosós hídszerkezettel való összekötése. A fejlesztések szükségszerűségét a rohamosan fejlődő mérnökképzés generálta igények kiszolgálása és az egyre növekvő hallgatói létszám indokolja.

A Műszaki Karon folyó oktatás jelenleg két különálló épületben („A” és „B”) történik. Az „A” épület jelenlegi formájában egy „U” alakú 6 szintes (pince, földszint, 4 emelet) épület, melyben a Műszaki Kar központi vezetői és adminisztrációs egysége, a tanszékek, különböző befogadóképességű szemináriumtermek és gyakorlati laborok, hallgatói tanuló terek, éttermi blokk, könyvtár, tornatermi blokk és az egyéb kiszolgálóterek kaptak helyet. A „B” épület egy „L” alakú, 3 szintes (pince, földszint, emelet) épület, ahol is a Mechatronikai Mérnöki Tanszék maga, illetve az oktatáshoz szükséges laborok és elméleti oktatótermek vannak kialakítva.

A két épület komplex felújításával és bővítésével elérendő cél az, hogy létrejöjjön egy olyan infrastrukturális háttér, mely megfelelő mértékben és színvonalon ki tudja szolgálni a műszaki mérnök képzést – mind elméleti mind gyakorlati síkon –, melynek szükségességét a Debrecen város járműiparban betölteni kívánt meghatározó szerepe, és az ezáltal generálódó magas munkaerőpiaci elvárások indokolnak.

A beruházás közel 12 ezer 300 négyzetméter nettó hasznos alapterületen valósul meg. A projekt kivitelezése során biztosítani kell a folyamatos oktatási tevékenységet, így a kivitelezési munkafolyamatok is csak ütemezetten valósulhatnak meg. Ennek okán forgó költözési rendszerű, ütemezett munkaterület átadás szükséges.

Az „A” épület a kivitelezés A/1. és B/1. ütemének teljes idején folyamatosan, míg az A/2. és A/3. ütem idején részlegesen üzemel. A „B” épület az A/1., A/2., és A/3. ütemek teljes ideje alatt folyamatosan, míg a B/1. ütem alatt nem üzemel.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a kivitelezés során egymásra épülnek a felújítási, bővítési munkák, az adott részfeladatok között szoros összefüggés van.

A megvalósítás kerttartama 48 hónap. Az ajánlatokat február 7-ig várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában