Helyi gazdaság

2022.07.25. 07:00

Kiemelt ellenőrzést tart a NAV ezen a héten

Nagyobb forgalmú városokat, rendezvényeket és építkezéseket is felkereshetnek a revizorok megyénkben.

Forrás: Illusztráció: Freepik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nyári turisztikai szezonban, kiemelten a július 25. és 31. közötti időszakban ellenőrzi a frekventált üdülővárosok, települések – mint például Hajdúszoboszló, Velencei-tó, Gyula, Eger, Villányi borvidék – kereskedőit és szolgáltatóit – közölte hivatalos oldalán a hatóság.

– Az idegenforgalmi szempontból jelentős forgalmú településeken, mint például Hajdúszoboszló, Debrecen, Hortobágy, Hajdúböszörmény, valamint rendezvényeken, fesztiválokon, de a megye bármely településén ellenőrizhetnek a revizorok. Emellett folyamatosan vizsgáljuk az építkezéseken a szabályszerű foglalkoztatást – tájékoztatott megkeresésünkre a hivatal sajtóosztálya. A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a jövedéki szabályok betartását és az online pénztárgépek használatát vizsgálják. Ellenőrzésre elsősorban az adóhatóság által „kockázatosnak” tartott vendéglátóegységek, az ajándékboltok, a piacokon, strandokon értékesítők számíthatnak, hivatali munkaidőn kívül is.

Alacsony a szabálytalanságok aránya

– Idén a megyében ellenőrzött vállalkozások közel 17 százalékánál találtunk szabálytalanságot. A kiemelt szabálytalanságok közül a nyugta- és számlaadás ellenőrzésekor 11,6 százalékos, a foglalkoztatás vizsgálatakor 19,9 százalékos volt a mulasztási arány. A kiszabott bírságok összértéke 5,95 millió, illetve 6,15 millió forint volt – ismertette az idei év adatait a sajtóosztály. 

2020 nyarán az ellenőrzött vállalkozások 26 százalékánál, míg 2021-ben a 13,9 százalékánál állapítottak meg mulasztást. A kiszabott mulasztási bírság 52,8 millió, illetve 18,1 millió forint volt. – 2020-ban és 2021-ben, és azon belül a nyári időszak ellenőrzéseit is nagyban befolyásolták a pandémia miatti lezárások és korlátozások, így az akkori adatokat nem célszerű összehasonlítani az ideiekkel. Mindazonáltal tapasztalataink szerint, a helyszíni ellenőreink folyamatos jelenlétének köszönhetően, néhány éve fokozatos javulás tapasztalható az adózással kapcsolatos szabályok betartásában – tette hozzá.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában