Helyi gazdaság

2022.06.16. 16:02

Különleges gépet adtak át Debrecenben, az országban eddig csak kettő működött belőle

Közös érdek a kis- és középvállalkozások fejlesztése.

Forrás: Hajnal László

Átadtak egy 3D-s UV-lakkozást végző felületnemesítő eszközt az Sz. Variáns Kft. Vikár Béla utcai telephelyén csütörtök délelőtt. A 144 millió forint értékű európai uniós forrásból megvalósult beruházás egyedülálló Kelet-Magyarországon, hiszen az országban mindeddig két hasonló technológiával rendelkező gép üzemelt.

Szakál János, az Sz. Variáns ügyvezetője úgy fogalmazott, cégük olyan, mint Columbo felesége: sokat tudnak a létezéséről, és szinte mindenki találkozik a késztermékeikkel, mégsem tudják, hogy azok a dombornyomott, lézervágott, papíralapú csomagolóanyagok és reklámtáskák, amelyekkel nap mint nap találkoznak, valójában Debrecenben készülnek.

A 28 évvel ezelőtt szűk családi vállalkozásként indult cég ugyanis mára már olyan márkák csomagolását készíti, mint a Stühmer édesség, a Herendi porcelán vagy a St. Andrea pincészet. Az Sz. Variáns 54 svédországi Ikea-áruházába szállított csomagolóeszközt, valamint a Telekom is partnerei közé tartozik.

– A növekedés kihívásokkal jár. Egy vállalat célja mindig a dinamikus fejlődés, de ha nem tesszük mögé a humán erőforrást, akkor meg fog roppanni. Cégünk történetében ezt tapasztaltuk 2017-ben, amikor a 25 százalékos növekedés ellenére a termelékenység legalább ennyire csökkent. Rádöbbentünk, a vállalati kultúránknak egy szemléletváltásra van szüksége, így elkezdtük alkalmazni a lean rendszert. A vállalatirányítási módszerrel jelentős termelési hatékonyságot sikerült elérni a cég életében, megduplázva a forgalmat – mondta Szakál János. Az ügyvezető hozzátette, minden vállalkozáshoz hasonlóan az Sz. Variáns is szemben áll a napi gondokkal, azonban immár van egy eszköz a kezükben, amivel a kihívásokat kezelni tudják.

Forrás: Hajnal László

Barcsa Lajos szerint az Sz. Variáns példája jól szemlélteti, hogyan tudnak a helyi vállalkozások felkészülni arra a munkaerőpiaci és a gazdasági helyzetre, ami az elkövetkező években Debrecent fogja jellemezni. 

Erős debreceni gazdaság nem létezik erős kis- és középvállalkozások nélkül, hiszen a foglalkoztatás tekintetében ez a szektor meghatározó. Fontos tényező, hogy ezen cégeknél a dolgozók munkakörülményei és stabil megélhetése biztosított legyen

– mondta az alpolgármester. Emellett olyan képzéseket szorgalmazott, mellyel a helyi vállalkozások versenyképesek tudnak maradni a munkaerőpiacon a nemzetközi nagyvállalatok mellett. 

– A Műszaki Karon található a Debreceni Egyetem azon világszínvonalú laborja, ahol a lean menedzsment gyakorlati oktatása zajlik. A karnak társadalmi felelőssége, hogy a régióban lévő kkv-k szakembereit is képezze. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a gazdasági fejlődés globálisan, lemaradás nélkül menjen végbe a térségben – fejtette ki Husi Géza. A Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja hangsúlyozta, bármelyik cég számára rendelkezésre állnak, amely szeretné a hatékony vállalatüzemeltetési rendszert dolgozóival megismertetni. Hozzátette, nem kifejezetten diplomával járó, egyetemi szintű képzésről van szó, hanem egy rövid ciklusú tanfolyam keretében megszerezhető tanúsítványról.

– Az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ azzal a céllal indította el a Vállalkozói Együttműködési Programot, hogy segítsen a helyi cégeknek a fejlődésben és a problémák kezelésében. A cégeknél láthatóan elmaradásban lévő terület a vezetői képzés és az optimalizált termelés. Hiszen egy gyorsan változó üzleti környezetben egy cégnek roppant nehéz úgy több évre előre tervezni, hogy nem látja a saját teljesítményének a valós értékét – mondta Harsányi Zsolt, az EDC vállalkozásfejlesztési csoportvezetője. A szakember úgy véli, azáltal, hogy egyre több nemzetközi cég érkezik Debrecenbe és vonzáskörzetébe, lehetőség nyílik a helyi vállalkozók számára, hogy részt vegyenek egy olyan beszállítói programkörben, ahol a tudás mellett igazolt, minőségileg is tanúsított rendszert sajátíthatnak el. 

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában