Ez a terv 2027-ig

2022.06.27. 15:10

Közel százmilliárd forint támogatás ütemezéséről döntöttek a Déli Gazdasági Övezet fejlesztésére

Utak épülnek, és az infrastruktúra is jelentősen bővül a várható beruházások kiszolgálására.

Papp László polgármester és Széles Diána alpolgármester a debreceni közgyűlés június 23-i ülésén | Forrás: Napló-archív

A kormány két idei határozattal összesen több mint 95 milliárd forint forrást biztosít a Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) jelenleg futó infrastruktúra-fejlesztési projektjeihez, illetve a közmű- és infrastruktúra-hálózat bővítését célzó fejlesztések előkészítéséhez és megvalósításához. A kapcsolódó önkormányzati vállalásokat legutóbbi ülésén fogadta el a debreceni közgyűlés.

Januárban 10 milliárd 172 millió 351 ezer forint többletforrás biztosításáról döntött a kormány, melyből megvalósulhat többek közt a DGÖ északkeleti feltáró útja, a KKV-park I. ütem feltáró útja, a II. ütem feltáró út és az északnyugati feltáró utak előkészítése, vagy a vízellátás, szennyvízelvezetés kapacitásbővítésének előkészítése. Februárban újabb támogatásról született döntés, további beruházások finanszírozására 84 milliárd 907 millió 669 ezer forint költségvetési forrást biztosított a kormány, melyből elektromos hálózati alállomások létesítése, bővítése, összeköttetése, további mögöttes elosztói hálózat átalakítása készülhet el. Az összegből az önkormányzatnak 22 milliárd 723 millió forintot ad át, mely a város által fizetendő teljesítményarányos csatlakozási díj, a területszerzés és -előkészítés, valamint projektkoordináció költségeinek megfizetéséhez szükséges. A közel 85 milliárdból 3 milliárd 912 millió forint visszatérítendő támogatás, amellyel az állam megelőlegezi a DGÖ-be betelepülő beruházók áramhálózati csatlakozási díját. A támogatási összeg ezen részét az önkormányzat előlegként fizeti meg az átviteli és elosztói hálózati engedélyes részére. Később a beruházóknak történő értékesítésből teljes egészében megtérül az összeg – várhatóan 2022-2026 között –, így visszafizeti a város az államnak.

Többszörözik a kapacitásokat

A DGÖ fejlesztése (közlekedési infrastruktúra, villamosenergia, földgáz, ivóvíz és ipari víz, csapadékvíz, távközlés stb.) a környező települések lakosságát is szolgálja – jegyzi meg a csütörtökön elfogadott előterjesztés. A fejlesztési csomagból a megnövekedett befektetői igények miatt számos közműigény megvalósításának tervezése indul el: a hiányzó belső út- és a hozzá kapcsolódó közműhálózat (több mint 10 km út, 12 km kerékpárút és 17 km közművezeték), új ivóvíz- és szennyvíz-gerincvezetékek, továbbá a teljes DGÖ és a repülőtér átfogó csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítása. Két ütemben bővítik majd a terület gázellátását, megvalósul a KKV Park első ütemének út- és közmű-infrastruktúrája. Továbbá, egy ötéves fejlesztés eredményeképpen, jelentősen növekszik a villamosenergia ellátása; ez a fejlesztési csomag legnagyobb eleme, a források jelentős részét erre fordítják.

A terület ellátását biztosító ipari infrastruktúra- és közműhálózat fejlesztésére az önkormányzat koncepcióterveket készíttetett, melyek alapján a fejlesztések fokozatosan egyre gyorsuló ütemben valósultak és valósulnak meg a DGÖ-ben. Jelenleg négy cég gyáregységei/logisztikai egységei üzemelnek a területen. Fejlesztés alatt áll két további vállalat gyártóüzeme, valamint 2021 decemberében bejelentették egy dél-koreai, katódot gyártó cég befektetési szándékát az ipari park 44 hektár nagyságú területén. Több előrehaladott befektetői tárgyalás is zajlik a DGÖ-ben még elérhető ipari célú területek betelepítésére vonatkozóan. A tervezett beruházások megvalósításához az önkormányzat vállalja, hogy – kormányzati támogatásból – több ütemben kiépíti a szükséges infrastruktúrát. Így a vízellátás kapacitása hatszorosára, a szennyvízé közel háromszorosra, az áramé tizenkétszeresre, a gázé közel hatszorosára nő.

A közgyűlés csütörtöki ülésén a vállalás mellett rögzítette a kapacitások fejlesztésének ütemezését is, egyelőre 2027 végéig meghatározva azt.

 HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában