Bemutatták az idei büdzsét

2022.02.17. 12:49

Stabil költségvetése van Debrecennek 2022-re, még több fejlesztés várható

Forrás: Molnár Péter

Az idei költségvetés az elmúlt évek legszéleskörűbb fejlesztési programjának finanszírozásáról gondoskodik – jelentette ki Papp László polgármester csütörtökön a Régi Városháza nagytanácstermében, a büdzsé sarokszámait ismertető sajtótájékoztatóján. 

 

A mérlegfőösszeg 2022-ben 184,72 milliárd forint, valamennyi területre több forrás jut az előző évinél, a legjelentősebb tétel a beruházásoké, ezen belül a közlekedésfejlesztésre fordítják a legtöbbet. A költségvetés stabil, de azon belül kihívást jelentenek a mind magasabb bér- és energiaköltségek – hangzott el.

 

Folytatódik az a tendencia, hogy a lakossági igények figyelembevételével, a város valamennyi részében történnek fejlesztések úgy, hogy hatásuk a lehető legtöbb polgár számára érezhető legyen. A 2022-es büdzsé kiemelt erényének tartom, hogy képes külső forrás bevonása nélkül a megnövekedett működési költségeket finanszírozni – mondta a polgármester.

Forrás: Molnár Péter

– Debrecen gazdasága ma erősebb, mint a koronavírus járvány kitörése előtt volt – hangsúlyozta Papp László. Beszélt arról, hogy a város gazdasága a pandémia alatt is dinamikusan fejlődött, példaként említve, hogy 2021-ben a helyi adóbevétel 22 százalékkal lett több a tervezettnél.A legnagyobb kihívás 2022-ben az lesz, hogy a száguldó bérek, energiaköltségek és építőipari anyagárak mellett fenn tudjuk tartani a költségvetési egyensúlyt, meg tudjuk őrizni a humánerőforrás vonatkozásában az intézményeink működőképességét, továbbá a beruházások növekvő költsége mellett is képesek legyünk a városfejlesztés megszokott ütemét fenntartani – mondta Papp László. Hozzátette, az elmúlt több mint két évtizedben ilyen mértékű bér- és árnövekedéssel még nem kellett költségvetést tervezni. Megjegyezte: van egy döntés egy rövidlejáratú, célhoz kötött, 14 milliárd forintos hitelfelvételről, mely a Déli Gazdasági Övezet területvásárlásához szükséges, azonban a város működtetéséhez, a beruházások finanszírozásához 2021 után 2022-ben sem kell hitel.

 

A büdzsé 2021-hez képest minden elemében nőtt. A mérlegfőösszeg a tavalyi 162,58 milliárd forint után idén 184,72 milliárd. A kormány által elfogadott Debrecen2030 program beépül a mindenkori költségvetésbe, ezért a beruházási főösszeg idén is kiemelkedően magas, 84,91 milliárd forint. Viszonylag sok a tartalék, az általános 980, a céltartalék 522 millió forint. Az állami támogatás növekménye 1,7 milliárd forint az előző évhez képest, míg a város szolidaritási hozzájárulásáé 500 millió, tehát az egyenleg pozitív, 1,2 milliárd forint.

Forrás: Molnár Péter

Magas, 18,4 százalékos a városüzemeltetési költségnövekedés, azonban az elvégzendő feladat is több – mutatott rá a polgármester. Az emelkedés részben az elkészült beruházások miatt történt, például több zöldfelületet kell fenntartani, ugyanakkor több a bér- és energiaköltség is. Utóbbiak a működési költségek emelkedésében is jelentős szerepet játszanak, közel 3 milliárd forinttal többet terveztek erre idén, ebből mintegy 2 milliárd plusz a bérek, 1 milliárd forint az energia többletköltsége – sorolta a főbb számokat Papp László. Megjegyezte: a humánerőforrás tekintetében a piaccal is versenyezni kell, illetve az említett adatokban nincs benne a Debreceni Vagyonkezelő Holding működése.

A beruházások legjelentősebb tétele a gazdaságfejlesztés 26,4 milliárd forinttal. Két nagy ipari övezet fejlesztése zajlik jelenleg, és idén a fókusz áttevődik a Déli Gazdasági Övezetre. Az Északnyugati Gazdasági Övezetben a munka nagy részét elvégezték, és megkezdődik majd a BMW-gyár építése, illetve folyamatosan tárgyalnak a beszállítókkal. A Déli Gazdasági Övezetbe betelepülő első 14 kkv-ról már megszületett a döntés.

 

– Ma sok helyen csak az építkezéseket látni, és gyakran az a kritika éri a városvezetést, hogy túl sok a beruházás. Ezek azonban ezt a régiót célozták, és ha nem itt valósulnak meg, akkor egy kicsit arrébb, északabbra vagy a határ túloldalán. Az elmúlt évek fejlesztéseivel azt értük el, hogy Debrecen az origója ennek a régiónak, gazdasági értelemben megkerülhetetlenné váltunk, mindenki hozzánk próbál igazodni, és jó a gravitációs tér középpontjában lenni – fogalmazott Papp László.

 

Szavai szerint 2021 után 2022 is a közlekedésfejlesztés éve lesz. Erre 20,4 milliárd forintot költene a város, de ezen túl jelentős állami finanszírozású beruházások is folyamatban vagy tervben vannak. A tavaly elindított és idén továbbvitt, valamint az új projektek közül csak néhány fontosabbat említett.

 

Így a nyugati kiskörút 3. ütemének építését, mely néhány hónapon belül befejeződik, érdemi változást hozva a belváros közlekedési rendszerébe, és lehetővé téve azt, hogy a körgyűrűn belüli közlekedést felülvizsgálják. Folytatódik a Bethlen utca – Egyetem sugárút fejlesztése, elkezdődött a Kishegyesi úté is. Zajlik a Sas utcai, nagy kapacitású mélygarázs közbeszerzésének értékelése, tervben a 3-as villamosvonal előkészítése, az 1-es vonal szakaszainak rekonstrukciója, és elektromos buszok beszerzése is.

Forrás: Molnár Péter

A polgármester kiemelte, hogy a keleti elkerülő út mindkét körgyűrűjének előkészítése elkezdődik 2022-ben. A külső, a zártkerti övezet peremén haladó állami beruházásban, a belső az önkormányzatéban valósulhat meg. Utóbbira a TOP Plusz keretében nyernének forrást, mely pályázat az év első felében jelenik meg, és segítségével még tovább bővülhet a debreceni projektek listája.Tovább bővül a kerékpárúthálózat: az év végéig 108 kilométernyi lesz, majd hosszabb távon, 2028-ig 130 kilométernyire fejlesztenék. Folyamatban van a Kismacs felé tartó, valamint a Hajnal utcától a Diószegi út mentén a Panoráma útig tartó kerékpárút létesítése, és szintén TOP Plusz forrásból számos további valósulhat meg. Papp László elmondta még, hogy folytatódnak a lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítések, az intézményi fejlesztések, elindul a Civaqua program második ütemének tervezése és az első ütem kivitelezése. Elkészül idén a Természettudományi Múzeum tanulmányterve, a Tócóvölgyben pedig ősszel megkezdi működését az új óvoda.

 

Megkezdődik a Régi Városháza energetikai felújítása; az épületen utoljára a hatvanas években volt átfogó jellegű munka. A hátsó része már ki van ürítve, itt külső festést is kap, belül pedig megújul az egész Városháza, mely márciusban válik teljes munkaterületté és 2023 végére készül el.

 

A Pallagi úti idősotthont saját forrásból korszerűsíti az önkormányzat, mert nem elérhető hozzá uniós forrás. Idén 50 millió forintot költenek rá, ezzel együtt 2016 óta közel 400 millió forintot. 

 

A költségvetésről csütörtökön szavaz a közgyűlés.

 

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában