Helyi gazdaság

2022.01.23. 16:15

Egyre inkább kártyával fizetünk vásárláskor

Jelentősen megváltoztatta a vásárlási szokásokat a járvány. Az érintésmentes fizetés gyakran már elvárás.

Higiénikusabb és biztonságosabb így Illusztráció: MW-archív

Több mint egy éve, január elsején lépett életbe Magyarországon az a szabályozás, miszerint az online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásoknak kötelezően kell biztosítani a vásárlók számára az elektronikus fizetés lehetőségét. Ez nagyban felgyorsította a bankkártyás fizetés térnyerését. 

 

Az OTP Bank lapunknak az elektronikus fizetési lehetőségek töretlen népszerűségéről számolt be. Érdeklődésünkre elmondták, tavaly a kártyás terminálok száma túllépte a 236 ezret, ezzel az előző évhez képest 37 százalékkal nőtt az elfogadóhelyek száma. A Magyarországon lebonyolított vásárlások mind értékükben, mind darabszámukban jelentősen, csaknem 21 százalékkal növekedtek az előző évhez képest. A hitelintézet felmérése szerint az ügyfelek saját bőrükön is érzik, hogy egyre több helyen lehet kártyával fizetni. Vannak ugyanakkor szektorok, ahol sok esetben ez még nem lehetséges. Holott a fogyasztók többsége egyre inkább ezt a fizetési formát részesíti előnyben – áll a bank szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában. 

 

Az eladók sem bánják 

 

A lapunk által megkérdezett üzletek eladóinak egybehangzó véleménye alapján érezhetően megnőtt az elmúlt két évben a kártyás fizetések száma, gyakran már a legkisebb értékű termékért is elektronikusan fizetnek a vásárlók. Az egyik belvárosi üzlet vezetője szerint gyakran előfordul, hogy a terminál meghibásodása esetén a vásárló inkább nem kéri az adott terméket. – A bankkártyás fizetés számunkra is sokkal biztonságosabb. Egyrészt higiénikus, mert érintésmentes, másrészt a tévesztés lehetősége is kevesebb, így kisebb pénzügyi kockázattal jár – véli az üzletvezető.

 

HL 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában