szakértőt kérdeztünk

2021.12.03. 14:49

Kevesebben fektetnek ingatlanba napjainkban, a piac motorja „vidékre költözött”

A mérséklődés ellenére a jövő újdonsága lehet, hogy a fővárosból sokan Debrecenben keresik célpontjaikat.

A vidéki ingatlanpiac iránt élénkül az érdeklődés | Fotó: MW-archív

Fotó: Fehér Gábor

A felmérések szerint jól megfigyelhető csökkenést mutat a befektetési céllal ingatlant vásárlók száma 2021-ben. Balogh László gazdasági szakértőt kérdeztük a pandémia alatt kialakult tendenciáról.

A vidéki ingatlanpiac iránt élénkül az érdeklődés | Fotó: MW-archív

Ideiglenes lejtmenet lehet

A szakember szerint a Covid megjelenése előtt nagyságrendileg minden 4–5. lakásvásárló keresett befektetési céllal ingatlant, ami 20-25 százalékos részarányt jelent országos szinten a vásárlók között, ez azonban mára megváltozott. – Idén szeptemberben készült egy felmérésünk, amiből kiderült, hogy az elmúlt másfél évben lakóingatlant vásárlók csupán 18 százaléka vette meg a lakást befektetési célból. Tehát mérséklődött az elmúlt időszakban a kereslet – emelte ki Balogh László, hozzátéve, érdekes ugyanakkor, hogy a vásárlást tervezők körében ismét 24 százalék volt azok aránya, akik befektetési célból vásárolnának. Ezt leginkább a felpörgő inflációtól való félelem hajtja – mondta.

A gazdasági szakértő mindemellett kifejtette, szintén a jövő újdonsága lehet, hogy a budapesti befektetők már nem a fővárosban fogják keresni a következő befektetési célpontjaikat, hanem olyan nagyvárosokban, mint Debrecen, ahol Budapesttel szemben az árak is dinamikusan nőnek, illetve a bérleti díjak is tempósan emelkednek. Úgy fogalmazott, az ingatlanpiac motorja gyakorlatilag vidékre költözött.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában