Közgyűlési előterjesztés

2021.12.14. 20:24

Januártól már két kerékre kaphatnak

Ingatlanrészt adhat az önkormányzat ingyenes hasznosításba a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. részére a Velopark kialakítása és üzemeltetése céljára. Az erről szóló előterjesztésről csütörtökön tárgyalnak a képviselők.

Forrás: Napló-archív

Debrecen közgyűlése idén júniusban úgy döntött, hogy ingyenes használatba adja a tulajdonát képező, mintegy 25 hektár területű, Debrecen-Pallagon található ingatlant a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) részére 15 év határozott időtartamra, a debreceni velodrom megépítése érdekében. Az önkormányzat ugyanezen határozatában vállalta a beruházás eredményeként térítésmentesen a tulajdonába kerülő vagyonelemek sportcélú fenntartását, üzemeltetését a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nkft. útján, és ennek érdekében stratégiai együttműködési megállapodást megkötését a MKSZ-gel. Ezen döntés után vált nyilvánvalóvá, hogy a velodrom megvalósításához nem szükséges az ingatlan teljes területe, és a velopark is ezen az ingatlanon lesz. Mindkettő megvalósítója a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt – részletezi az előterjesztés.

 

A fentiekre tekintettel az önkormányzat és az MKSZ között az ingatlan ingyenes használatba adására vonatkozó szerződés nem jött létre. Az önkormányzat a beruházások megvalósításához szükséges ingatlanrészt a BMSK Zrt. részére munkaterületként átadta.

 

Ugyanakkor a  BMSK Zrt., az önkormányzat és az MKSZ között együttműködési megállapodás jött létre az ingatlanon a VeloPark Debrecen megvalósítására, miszerint az első ütemben országúti kicsi edzőkör, a második ütemben mobil sportcsarnok és Cyclocross pálya épül. Ehhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma bruttó 160 millió forint összegű forrást biztosított a BMSK Zrt. részére. A megvalósuló beruházás mindhárom eleme a birtokbaadással egyidejűleg, ellenérték megfizetése nélkül az önkormányzat tulajdonába kerül.

 

Az első ütem várhatóan 2021. december 31-ig megvalósul. A Sportcentrum Kft. azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy az ingatlannak a VeloPark Debrecennek helyet biztosító mintegy 12,5 hektárnyi területrészét adja a Kft. ingyenes hasznosításába, a létesítményeket a Kft. üzemeltetésébe. Az önkormányzat korábbiakban biztosította az MKSZ-t arról, hogy a fentiek szerint megvalósuló Kerékpáros Központ szakmai üzemeltetésében együttműködik az MKSZ-szel.

 

Mivel az MKSZ sportstratégiája a tagszervezetein keresztül valósul meg, ezért a Sportcentrum Kft. abban kéri az önkormányzat támogatását, hogy a DKSI Sportszolgáltató Kft. és a Sportcentrum Kft. által működtetett Debreceni Sportiskola, valamint a két szervezet által közösen létrehozott DSI Cycling Team gyakorolhassa a Kerékpáros Központ feletti szakmai felügyeletet az MKSZ irányelveit is figyelembe véve.

 

A Sportcentrum Kft. előzetes számításai szerint a VeloPark éves fenntartási költsége nettó 19 millió forint összegre tehető. Ennek részletezését, valamint a tervezett bevételeket a Sportcentrum Kft. 2022. évi üzleti terve fogja tartalmazni.

 

HBN


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában