Életkortól is függ

2021.10.29. 09:08

Kötelező felelősségbiztosítás: az ár a döntő

Rengeteg autó biztosítása jár le év végén, hamarosan érkeznek az új ajánlatok.

Automatikusan generált description

Fotó: illusztráció / MW-archív

Érdemes figyelni az értesítéseket, ha később nem szeretnénk meglepetéseket! – hívta fel rá a figyelmet Burai Tamás biztosítási tanácsadó. Mint mondta, mai napig milliós nagyságrendű azoknak az autóknak a száma, amelyeknek a kötelező felelősségbiztosítása január 1-től december 31-ig érvényes. Kifejtette, 2010 óta megváltoztak ugyan a szabályok, az újonnan vásárolt vagy üzembentartót váltott, örökölt autók esetében a vásárlás napjától és nem a naptári év kezdetétől számolják az érvényességi időt, de a korábban forgalomba állított, tulajdonosváltáson át nem esett autók esetében még a naptári év szerint kötik meg a szerződéseket.

– A biztosítótársaságok novemberben kezdik el kiküldeni postán vagy elektronikusan az ajánlatokat, amelyet a tulajdonos elfogadhat, vagy akár vissza is utasíthat. Tisztában kell lenni azzal, hogy ha váltani szeretnénk, akkor a lemondást 30 nappal korábban jelezni kell a biztosítónknak, ezért kulcsfontosságú azonnal megnézni az ajánlatot, majd egyénileg vagy tanácsadó segítségével esetleg más lehetőségek után nézni.

Fontos mérlegelni

Manapság még mindig az ár az egyik legbefolyásolóbb tényező, ezután a cég ismertsége, nagysága, valamint a megbízhatósága is döntő érv lehet. – A szolgáltatásban nagy különbségek nincsenek, ugyanis egyszerű a dolog: ha az autómmal kárt okozok egy másikban, akkor a kár költségét a biztosító megtéríti. Mégis 10–20 ezer forint eltérés is tapasztalható a társaságoknál, így érdemes körülnézni a piacon. Legalább 12 olyan cég van, amely a gépkocsik kötelező biztosításával foglalkozik, de nincs mindnek irodája. Érdemes olyan biztosítót választani, amelyiknél van lehetőség személyes ügyintézésre is.

A szakember szerint több olyan társaság is van, amelyik az idősek számára drasztikusan emeli a díjakat, így ennek a korosztálynak érdemes megnézni azt, máshol milyen lehetőséget kínálnak. Érdekességként hozzátette, hogy ezeket a vonalakat az egyes biztosítók máshol húzzák meg: van, ahol 75 éves korig alig van változás, míg máshol már a 65 év fölöttieknek is látványosan emelkedik a biztosítás díja. Az idősebbek mellett a 25 évnél fiatalabb sofőröknek szintén mélyebben zsebbe kell nyúlni, nem ritka az sem, hogy ennek a két korosztálynak 100 ezer forint feletti összeget kell egy évre fizetni. Figyelembe kell venni azt is, hogy az árat az autó paraméterei, a sofőr életkora, lakhelye, bónuszbesorolása (balesetmentes évekért járó kedvezmény), valamint kár­okozás esetén a károkozási pótdíj is befolyásolja.

Cascót is érdemes kötni

Mint megtudtuk, az utóbbi években jelentősen fiatalodott, emellett drágult az ország gépjárműparkja, ezért fontos lenne, hogy minél többen rendelkezzenek casco biztosítással is, mivel az alapvetően törés, lopás és elemi károk esetén is megtéríti a kárt. – Természetesen köthető többféle kiegészítő biztosítás, de a lényeg az, hogy ha a sofőr nekitolat egy fának, kapunak, vagy egy kő miatt betörik a szélvédő, akkor is legyen segítség. Érdemes észben tartani, hogy casco esetében van önrész: százalékos és forintális egyaránt. Ez úgy működik, hogy a kár mértékétől függően a nagyobb önrészt fizeti a tulajdonos, a fennmaradó összeget pedig a biztosító állja. Egy százezres vagy milliós kár esetén nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni, így megéri elgondolkodni ezen a lehetőségen.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában