Mérlegen a bérek

2021.10.29. 14:00

Ennyi Hajdú-Bihar megyében a havi átlagfizetés

Az országos átlagnál kevesebbet keresünk, de a növekedés üteme átlagon felüli.

20210407 Bér, bevétel, jövedelem, kereset, pénz. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: illusztráció / MW-archív

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 439 ezer, a nettó pedig 292 ezer forintra nőtt 2021 első félévében, a közfoglalkoztatottak adatai nélkül számolva, országosan. Megyénkben ez a két adat 374 ezer és 249 ezer forintnak adódott az említett időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék – 2021. I. félév című, a napokban közreadott kiadványából az is kiderül: átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet (az országos átlag több mint 1,2-szeresét), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek pedig a legkevesebbet (az átlag héttizedét). A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy ha a közfoglalkoztatottak adatait is számításba vesszük, akkor a bruttó országos átlagbér 428 ezer, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkereset 285 ezer forintot tesz ki.

A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottak adataival együtt számítva – országosan egyaránt 8,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés mértéke Budapesten volt a legkisebb (7,0 százalék), Győr-Moson-Sopronban pedig a legnagyobb (12 százalék). Hajdú-Biharban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 354 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlag pedig 236 ezer forint volt az első félévben. Közfoglalkoztatottak adatai nélkül számolva – ahogy azt a bevezetőben írtuk – a bruttó fizetés 374 ezer, a nettó pedig 249 ezer forintra emelkedett a vizsgált időszakban.

Folytatva az irányt

Szűkebb pátriánkban a bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottak adatait is szerepeltetve a számításban – egyaránt 9,4 százalékkal múlta felül a 2020. I. félévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő irányát. A növekedés üteme ekképp meghaladta az országos átlagot. Az alkalmazottak viszont még így is 17 százalékkal kerestek kevesebbet az átlagnál.

A vizsgálat szerint megyénkben a bruttó keresetek a versenyszférában 8,7 százalékkal, 357 ezer forintra, a költségvetési szférában 11 százalékkal, 358 ezer forintra emelkedtek. Az átlagfizetés a fizikai foglalkozásúak körében 6,4, a szellemiek közt 11 százalékkal nőtt, ezáltal az előbbiek átlagosan bruttó 263, az utóbbiak 464 ezer forintot kerestek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában