Arcok a megyéből

2021.10.29. 11:30

Az üzletet is összetartja a családi egység: virágzik a monostorpályi kertészet

Mára teljesen modern rendszerrel és másoknak is munkát adva viszik a vállalkozást.

Fotó: Katona Szabolcs-archív

Immár több mint harminc éve annak, hogy a Katona család belefogott egy családi vállalkozás indításába. Szülők és gyermekek fogtak össze azért, hogy jó megélhetést biztosítsanak a famíliának.

Három évtizede még zöldségtermesztéssel kezdtek el foglalkozni, uborkát, paradicsomot, paprikát és zöldségpalántákat neveltek és adtak el. A kezdetektől saját maguk alakították a kertészetet. A család két fia, Csaba és Szabolcs dolgozott azon, hogy fólia állhasson az udvaron. A fóliaház kialakításához egy teherautónyi csövet vásároltak, azt hajtogatta a két fivér az udvaron a diófa alatt. A zöldségtermesztéssel – bár sikeresen ment az üzlet – mostanra felhagytak, és hosszú évek óta már csak virágokat nevelnek a fűtött, korszerű, automatizált fóliaházakban.

Maguk csináltak mindent

Elnézve ma a Katona-kertészetet, nem is gondolnánk, hogy bizony nehéz volt az indulás. A Napló munkatársai a monostorpályi helyszínen járva csodálhatták meg a virágok nevelkedésének otthonát. Szabolcs vezetett minket végig a varázslatos világban, és osztotta meg velünk a családi vállalkozás történetét.

Felidézte, hogy a rendszerváltás idején a munkahelyek megszűnése miatt új munkát kellett keresni, s a család a kertészet mellett döntött. Az akkori tudásuk nem volt elegendő egy folyamatosan fejlődő vállalkozás kialakításához, de a növénytermesztés nem volt teljesen idegen a számukra. Mint mondta, az alapokat a családfőtől örökölték. Ahogy a kertészet fejlődött, úgy korszerűsítették a fóliaházakat is. A növények fejlesztéséhez pedig egyebek mellett szakmai bemutatókra jártak el, hogy megfelelő tudásra tegyenek szert.

Nem mindig zökkenőmentes

A kertészetben szinte egész évben hosszú a teendők sora: január elején kezdődik, és a szezon egészen anyák napjáig tart, később a halottak napjára készülnek. Amikor véget ér az idény, a fóliák takarítása, rendezése következik. A vállalkozás sok lemondással jár a családnak, de mint mondják, ezzel már a kezdetekkor is tisztában voltak. Állandó motiváció számukra a vevők pozitív visszajelzése, és az is, hogy nap mint nap a természet erejében, szépségében gyönyörködhetnek. Ez az, ami átlendíti őket minden fáradságon.

Persze, akadnak olyan természeti erők is, amelyek nagy károkkal járnak, nemegyszer küzdött ezekkel a Katona család. Volt, hogy a jég verte el vagy a hó nyomta össze a fóliát, olykor milliós károkat okozva. Emellett a járvány sem kímélte a vállalkozást; mint mondták, tavaly hiába volt gyönyörű az állomány, óriási bizonytalanság övezte a piacot.

Katona Imréné Erzsikével a debreceni virágpiacon is rendszeresen találkozhatunk | Fotó: Bucsi Bernadett Ildikó

Az elmúlt időszak nehézségein túljutottak. A mindenkori sikerük titka talán az lehet, hogy maguk is teljes mértékben részesei a munkálatoknak, egyikük sem távolról irányítja a bizniszt. A családtagok nap mint nap helytállnak a kertészetben, részt vesznek az áruszállításban és az eladásban is, Katona Imréné Erzsikével például a debreceni virágpiacon is rendszeresen találkozhatnak a vevők. De a legkisebbek előtt is példával állnak: Csaba gyermekei szinte születésüktől fogva ott vannak a kertészetben. Most még csak csodálják a sok színes virágot, vagy épp az új palánták érkezésekor szorgos kezeikkel segítik a kipakolást, de egyszer talán ők maguk veszik át a vállalkozás irányítását is.

BBI

Borítókép: Katona Csaba (balról) és testvére, Szabolcs nem csak vezeti a monostorpályi kertészetet, a munkából is kiveszik a részüket

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ma-sem-zsiros-a-kapujanak-a-teteje-peldakep-lehet-a-nyolcvaneves-pedagogus-5678603/

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-keteves-aki-otthonosan-totyog-a-gazdasagban-5040907/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában