Nemzetközi Növényorvos Nap

2021.09.13. 16:35

Új kártevők és kórokozók megjelenésére kell felkészülniük a termelőknek

Minden eddiginél nagyobb kihívások és egyben generációváltás előtt áll a hazai növényorvosszakma – hangzott el a Nemzetközi Növényorvos Napon.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

  • A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézete 15. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Növényorvos Napot.
  • A szakemberek idén is a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézet bemutatókertjében gyűltek össze.
  • Az esemény központi témái a legújabb növényvédelmi eljárások, módszerek és anyagok megismerése mellett a végzősök munkaerő-piaci, elhelyezkedési lehetőségei voltak.
  • - A szakma jövőjét a „European Green Deal” határozza meg a következő években. A növényvédő szerek (peszticidek) visszaszorítását célzó programok, az elavult hatóanyagok kivonása a forgalomból, egyre inkább a biológiai, ökológiai módszerek felé fordítja az ágazatot és kiemelten az oktatást. A hagyományos technológiákban még nagyobb teret kapnak az úgynevezett egyszerű anyagok (például ásványi származékok). Ez a változás a legfrissebb ismereteket követeli meg a szakemberektől – hangsúlyozta a Növényvédelmi Intézet vezetője.

    Radócz László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője | Fotó: unideb.hu

    Radócz László kiemelte: az európai trendek meghatározzák a kutatások irányát is. A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének kutatói egyebek mellett a fák, fászárú növények biológiai növényvédelmét, a rovarferomonok felhasználását csapdázásra, illetve gyérítésre, valamint a gyomirtásra alkalmas növényi kivonatokat (allelo-kemikáliákat) vizsgálják – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

    - Elemzések és modellek azt prognosztizálják, hogy a mérsékelt égövi térség termelési zónái a leginkább érintettek a klímaváltozás hatásait tekintve. Itt az inváziós károsítók megjelenése akár 25-30 százalékkal is nőhet más térségekhez képest. Például a kukoricamoly új feromon-típusa jelenhet meg, vagy például már megérkezett hozzánk a nyugati dióburok-fúrólégy is. Jelentősen lecsökkent a pattanóbogarak, illetve csemetebogarak egyedfejlődésének ideje is. A kórokozók közül pedig a xylella baktérium, amely eddig a déli olajfákat támadta, most már bizonyos biotípusaival a szőlőtőkéket, a kajszi-, illetve őszbarackfákat betegíti meg. Jó néhány új inváziós gyomfaj hazai megjelenésének és térhódításának is tanúi lehetünk. Ezekre a folyamatra kell felkészítenünk a hallgatóinkat – fejtette ki az intézetvezető.

    Fotó: unideb.hu

    A Nemzetközi Növényorvos Napra közel százötven, a Debreceni Egyetem agrárkarán tanuló és itt végzett növényorvos és növényvédelmi szakmérnök érkezett. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon jelenleg több mint ötven növényorvos-hallgató tanul, az idei tanévre is többszörös volt a túljelentkezés.

    - Szerencsére az elmúlt években drasztikusan emelkedett a növényorvos-hallgatók száma. Diákjaink húsz százaléka ma már külföldről érkezik hozzánk. A képzés sikerét mutatja, hogy közülük többen önköltséges formában is vállalják a képzést. Az ösztöndíj támogatási rendszerben maximálisan kitöltöttük a keretet, ennek bővítésén is dolgozunk most – mondta Radócz László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában