Minőségi marhaságok

2021.09.29. 13:17

Modern húsüzemet adtak át a cívisvárosban

Családi vállalkozás nyitott húsüzemet a megyeszékhelyen, a Harcsa utcában.

Fotó: Kiss Annamarie

Nagyságrendileg 750 milliárd forintos előretekintő támogatással segítik, hogy a helyben megtermelt javakat helyben feldolgozva lehessen a legmagasabb fogyasztói igényeket kielégítve eljuttatni a vásárlókhoz – erre emlékeztetett Papp Zsolt György, az agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Kathi Farm Kft. húsfeldolgozó üzemének ünnepélyes, szerdai átadóján.

Papp Zsolt György, az agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára | Fotó: Kiss Annamarie

A debreceni élelmiszeripar 141 milliárd forintos árbevétellel rendelkezik 2020-as adatok alapján, több mint ötezren dolgoznak a szektorban. Ennek csaknem 30 százalékát adja a húsipar.

– Az elmúlt tíz évben a Debrecenben működő vállalkozások, így az élelmiszeripari cégek is rendkívül perspektivikusan gondolkodnak, és a rendszerváltozás utáni 15 évben elszenvedett veszteségeket ledolgozták – erről már Papp László polgármester beszélt miután felelevenítette a rendszerváltás utáni nehéz, piacvesztéssel járó időszakot, a Debreceni Húsipar bezárását. A város első embere elismerte azt a példaértékű családi összefogással megvalósult generációváltást, amelyet a Kathi família ért el, és elmondta azt is, a város kiemelt figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások fejlesztésére is.

Pósán László országgyűlési képviselő örömét fejezte ki a bárányhús hazai feldolgozásáért, de kiemelte a munkahelyteremtés jelentőségét is.

Népszerűsítés a cél

A beruházás összköltsége mintegy 700 millió forint volt, ebből 264 millió forint a vidékfejlesztési projekt támogatása.

Az 1200 négyzetméteres, építészeti és technológiai szempontból is modern üzemben magyar marha és bárányhús feldolgozása folyik.

Kathi Zoltán ügyvezető szavai szerint annak ellenére, hogy hazánkban első osztályú minőségben került előállításra, mégis a marha- és a bárányhús a két leginkább alulértékelt termék a magyar piacon. Mint mondta, nagy része export formájában távozik az országból. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy sertésből és baromfiból átlagosan mintegy 30-40 kilogrammot fogyasztunk el egy évben, marhahúsból mintegy 3, bárányból pedig mindössze 1 kilogrammot. Szavai szerint ezen szeretnének változtatni.

Fotó: Kiss Annamarie

Az ünnepélyes megnyitót és a szalagátvágást követően üzembejárást tartottak, majd a kiváló minőségű termékekből fogadáson kínálták a jelenlévőket.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában