jövőre is folytatják

2020.10.18. 11:40

Magyarok kenyere: ötven tonna liszttel segítették a rászorulókat Hajdú-Biharban

Behajtási ceremónia része volt a Magyarok kenyere-program adományozóünnepsége szombaton a Hajdúnánás határában lévő Kendereskertben.

Fotó: NAK

Az esős, zord idő ellenére rengeteg gazda és érdeklődő vendég érkezett a nagyszabású rendezvényre, ahol az egyik fő program az az adományozóünnepség volt, melyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke adta át a rekordmennyiségű adományt a rászoruló szervezetek, egyesületek képviselőinek.

A Magyarok kenyere-programban résztvevő szervezetek, gazdák, gazdakörök által összegyűjtött gabonaadományokat ünnepélyes keretek között adták át a Hajdúnánás határában elhelyezkedő Kendereskertben, az állatok hagyományos behajtásának részeként. A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által hirdetett program minden évben egyre több gabonát gyűjt össze, idén még az elmúlt évi eredményeket is túlszárnyalta. Az ünnepség résztvevői olyan egyesületek, képviselői voltak, akik a programban rendszeresen részt vesznek. Jakab István örömének adott hangot a gazdák nagylelkű felajánlásaiért, azért az önzetlen tettért, amelyet a gazdák 10 esztendővel ezelőtt indítottak 10 tonna gabonából. Mára ez fölülmúlta a kezdeti sikereket, hiszen

idén országosan a Kárpát medencében 1100 tonna gabona gyűlt össze.

A NAK közleménye szerint Hajdú-Bihar megyében idén 351 adományozó (108-cal több, mint a múlt évben) csatlakozott a programhoz. Az összefogás eredményeként 82 tonna búzát sikerült összegyűjteni, melyből 50 tonna liszt készült.

Behajtották az állatokat téli szálláshelyükre

Táncoslábú kicsik és nagyok, kézművesek, örökös pásztorok és gulyások gyűltek össze arra a rendezvényre, mely a régi időkhöz hasonló módon kísérte téli szálláshelyükre az állatókat a Kendereskertben szombaton délután. Nem szegte kedvét a hideg eső azoknak, akik kilátogattak, mivel idén több ceremóniával is bővült a nagy hagyományokkal bíró rendezvény. Nemrég épült fel ugyanis a kertet szépítő és bővítő Portéka Ház, mely azt a célt szolgálja, amit maga a hely is képvisel – hagyományainkat őrizni és átadni a következő nemzedékeknek közösségi befogadótérként is.

Szólláth Tibor, a város polgármestere köszöntőjében kihangsúlyozta azt a célt, amely a város közösségét, a pásztorkultúra továbbvitelét erősíti azzal a folyamattal, melynek ez a ház is „résztvevője”.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében örömét fejezte ki annak láttán, ami a városban történik, ahol rend van, ahol fontosak a hagyományok, ahol képviselik a kultúrát, hiszen a világban, ahol élünk, kellenek az alapok, amelyekre építkezhetünk a megelevenedő pusztai és kézműves hagyományainkkal.

Átadták azt a kiállítást, mely a Keleti-főcsatorna történetét mutatja be korabeli sajtóanyag tükrében. A tárlat az új épület alaksorában tekinthető meg.

A programot a hagyományos behajtási ceremónia zárta tűzgyújtással, majd az örökös pásztorok énekével.

Fekete Andrea

A támogatott szervezetek és képviselőik

Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány

Oláh István kuratóriumi elnök

Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

Nyikos-Fegyveres Andrea, a Forrás Lelki Segítők Egyesületének titkára

Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

Oláh Miklós, a Magyar Vöröskereszt és a Hajdú-Bihar Megyei Szervezet alelnöke

Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat

Dr. Kocsis Attila református lelkész

Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány

Kiss Ábel Lukács igazgató

Forrás Lelki Segítők Egyesülete

Nyikos-Fegyveres Andrea titkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában