közgyűlés

2020.09.30. 11:43

A vírus a gazdaságra is rátelepedett

A vagyonkezelőnek a pandémia miatt idén mintegy 2,8 milliárd forint árbevétel-elmaradása lehet.

Fotó: Napló-archív

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. (DV) 2020 első féléves jelentése szerint – mely a múlt csütörtökön került a városi képviselő-testület elé – a cégcsoport féléves összesített (nem konszolidált) adózás előtti eredménye mínusz 283 millió forint, amely 377 millió forinttal marad el a tervtől.

Kiemelkedően eredményes volt január–február, az ezt követő pandémia főleg a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-t, a DV Parking Kft.-t, a DKV Zrt.-t, valamint kisebb mértékben a Cívis Ház Zrt.-t és a Médiacentrum Debrecen Kft.-t érintette – áll a dokumentumban, mely a kedvezőtlen eredmények részletes okaira is kitér.

Eszerint a Debreceni Gyógyfürdő Kft. féléves árbevételének elmaradása 803 millió forint, hiába produkált minden tevékenysége az első két hónapban jóval terven felüli bevételt, és rendelkezett rendkívül magas foglalási állománnyal.

A Termál Hotel és Aquaticum március 20-tól júniusig zárva volt. A Hotel Lycium március 24-től május 25-ig kényszerült üzemszünetre. A fürdőszolgáltatás a veszélyhelyzet miatt március 13. és június 22. között szünetelt. A júniusi újranyitásokat követően a forgalom csak fokozatosan indult be.

Előrehozott karbantartások

Az új strandfürdő május 1-re tervezett nyitására a pandémiás helyzet miatt nem volt lehetőség, ez majd június 20-án történhetett meg. A strand júliusi teljes havi árbevétele még nem érte el a tervezettet, de az augusztusi már várakozáson felüli volt, s a tervet is 34 millió forinttal felülmúlta. A kft. a vesztesége mérséklése, az elbocsátások elkerülése érdekében intézkedéseket hozott: áprilistól azok a dolgozók, akik nem tudtak munkát végezni, a bérük 60 százalékát kapták; akik valamilyen formában tudtak munkát végezni, a 70 százalékát. A foglalkoztatást nemcsak a karbantartási munkák elvégzésének előrébb hozatalával tartotta meg a cég, hanem a kft. dolgozói látták el a takarítási feladatokat és a portaszolgálatot is a tagvállalatoknál.

A DV Parking Kft. féléves árbevétel-elmaradása 229 millió forint (-41 százalék), miután a közterületi parkolás április 6-tól július 1-ig ingyenes volt, valamint a repülőtéri parkolás sem adott bevételt a járatok szüneteltetése miatt. A DKV Zrt.-nél a pandémia miatt a menetdíjbevétel 599 millió forinttal kevesebb a tervezettől az első félévben, az eladott bérletek száma 33 százalékkal, a vonaljegyek darabszáma 41 százalékkal csökkent. A közlekedési vállalat a bevételkiesést – az utazási igények csökkenése mellett – járatszámcsökkentéssel tudta részben kompenzálni.

A Cívis Ház Zrt. helyiségbérleti díjbevételei félévkor 76,3 millió forinttal elmaradtak a tervtől, ami a pandémiás időszakra az üzletek bérlői megtartásának céljából kidolgozott pandémiás kedvezményrendszer következménye. A Médiacentrum Debrecen Kft. árbevétel-elmaradása 21 millió forint volt, elsősorban a rádiós reklámozás áprilistól jelentkező visszaesése miatt.

Felfüggesztett beruházások

A beszámoló szerint márciusban – a tagvállalatok állapotjelentése alapján – az igazgatóság felfüggesztette a vállalatcsoport folyamatban lévő és előkészített beruházásait. Ez alól néhány kivétel volt csupán. Később újabb intézkedésekről döntött; többek között a DKV menetrendi változásairól, járatszámcsökkentésekről; a dolgozók csökkentett munkabérrel való alkalmazásáról, a munkaidőkeret eszközeinek használatáról, a szállodai működés szüneteltetéséről, mélygarázsbezárásról, a 2020-as bónusz jellegű juttatások kifizetésének felfüggesztésről, a reklám- és marketingkiadások szüneteltetéséről.

Szőke Tímea

Milliárdos megtakarítás

A DV 2020-as összesített (nem konszolidált) adózás előtti eredménye 2,527 milliárd forint lehet, amely 409 millió forinttal marad el a tervtől. A DKV önkormányzati kompenzációs növekményével (504 millió forint) korrigálva az eltérés 913 millió forint. A holding a pandémia miatt várhatóan mintegy 2,8 milliárd forint árbevétel-elmaradást szenved el idén, melyet az intézkedései révén jelentősen tud kompenzálni: az anyagjellegű ráfordítások több mint 1 milliárd forintnyi megtakarításával és a személyi jellegű kifizetések 0,6 milliárdos csökkentésével.

Kapcsolódó cikkek:

Borítókép: az új strand a működése második teljes hónapjában már nyereséges lett (a fotó a június 20-i átadáson készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában