Munkahelyvédelmi támogatás

2020.06.22. 16:00

Bodó Sándor: amit ígérünk, azt teljesíteni tudjuk

Válságkezelés: először nehéz napok, majd sok-sok ötlet, utána összefogás, végül eredmény.

Fotó: Napló-archív

– A mai átadó egy nagyon szép példája annak, hogyha az elkötelezettség, az akarat, a tenniakarás megvan, akkor át tudunk lendülni a holtponton – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a bárándi ipari park átadásán a napokban. Bodó Sándor köszöntőjében felidézte: a projekt indulásának idején, 2016-ban a napirenden lévő legnagyobb kihívást az jelentette, hogy miként lesz szakképzett munkaerő, lesz-e egyáltalán. Akkoriban ugyanis nagyon kevés szabad munkaerő volt, és egészen más volt a gazdasági környezet. A vállalkozásoknak leginkább az volt a problémájuk, hogy miként találnak jó, szakképzett munkaerőt.

Fény az alagút végén

– Feketével írtuk be többen is naptárunkba 2020. március 12-ét. Onnantól fogva minden nap egyre nehezebb és nehezebb volt, hiszen volt olyan nap, amikor 6 ezer fő jelentkezett regisztrált álláskeresőnek; az egy kisváros lakosságszáma. Továbbá láttuk azt is, hogy a cégek milyen mértékben kezdenek leállni. Katasztrofális napok voltak azok, és egyre csak nőtt a regisztrált álláskeresők száma – idézte fel a márciusi történéseket az államtitkár, majd azzal folytatta, hogy volt egy közös akarat, egy összefogás, amikor a gazdasági élet szereplői összeállva megfogalmazták az elképzeléseiket, ötleteiket, hogy a kormányzattal együttműködve mit lehetne csinálni. Néhány nap alatt megszületett egy munkahelyvédelmi támogatási rendszer.

– Megindult a program, és mivel még nem csináltunk ilyet, folyamatos korrigáltuk. Eredménye, hogy mára közel 180 ezer ember az, akit munkahelyvédelmi támogatással tudtunk segíteni. Ennyi ember nem regisztrált a foglalkoztatási osztályokon, mert megmaradt a munkahelye. Ekkor már látszott a fény az alagút végén – részletezte Bodó Sándor. – Következő lépés a munkahelyteremtő támogatások elindulása volt. Ez arról szólt, hogy nemcsak a kieső munkaidő bizonyos részét fizeti ki az állam, hanem hogyha valaki ebben a nehéz helyzetben is újra tud indulni, dolgozókat tud felvenni, akkor havi 200 ezer forint támogatást kap hat hónapon keresztül. Ezért három hónap foglalkoztatást kértünk a támogatottól. Eddig mintegy 12 ezer 500 ember tudott elhelyezkedni ezzel a támogatással, és az igények folyamatosan érkeznek.

Létrejött a csapat

„A gazdaság él és élni akar”

– folytatta az államtitkár, felidézve a márciusi, áprilisi időszakot. – Ebben a helyzetben a gazdaság számos résztvevője jött és mondta, hogy van egy ötlete. Mindenkiben megvolt a tenniakarás, a pozitív hozzáállás, így el tudtunk mozdulni arról a bizonyos holtpontról. Egyértelművé vált, hogy az olyan vállalkozásokban van az erő, akik a nehezebb időszakban is fejleszteni akarnak. Közéjük tatoznak azok, aki itt, ebben az ipari parkban bérelnek területet, épületet. Mert hiába nehezebb most egy kicsit, elkezdtünk egy munkát, amit végig fogunk vinni, megtartjuk az alkalmazottakat, vagy veszünk még fel hozzájuk, és ehhez partnereket keresünk. Például a helyi önkormányzatokban, a kormányzatban.

„Az egészen biztos, hogy egyesével itt senki sem lehet hős. A hétköznapi élet arról szól, hogy van egy csapat, amelyben valakinek gondolata van, más a kivitelezésben, megvalósításban tud segíteni. És ha mindenki egyirányba mozog, az nagyon jó dolgokat eredményez.”

Így jutottunk el ebben a helyzetben. A bárándi ipari park létrejötte klasszikus példája annak, hogyha a gazdaság szereplői, az önkormányzat, a kormányzat, a hivatal korrekten állnak egymáshoz, az eredmény nem lehet kétséges. Itt mindenkinek legyen jó, mindenki véleménye hangozzék el, mindenkinek az érdeke valósuljon meg, hallgattassék meg mindenki. Felénk ez így szokás. Nem sokat tudunk ígérni, de amit ígérünk, azt teljesíteni tudjuk – fejezte be Bodó Sándor államtitkár.

Kovács Zsolt

A borítóképen: Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában