újabb bértámogatás

2020.06.13. 07:30

Álláskeresőket segít az állam

A munkáltatók és a munkavállalók is jól járhatnak a kihirdetett, új munkahelyteremtő bértámogatással.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A kormány újabb munkahelyteremtő bértámogatási programot indított május 18-tól. A bejelentés alapján 6 hónap alatt legfeljebb havi bruttó 200 ezer forint téríthető meg a munkáltatónak, melynek értelmében az álláskeresők elhelyezkedése és a munkahelymegőrzés havi nettó 112 ezer forinttal támogatható. A feltételekről dr. Balogh Áron Péter munkajogászt kérdezte a Napló.

Szerződéshez kötött

Fotó: Balogh Áron Péter-archív

– A korábbi, széles körben elterjedt pályakezdő álláskeresők bértámogatásához hasonló jellegű, úgynevezett munkahelyteremtő bérköltség-támogatás érhető el a járási hivatalokon keresztül – foglalta össze röviden a kezdeményezés lényegét az ügyvéd. Kiemelte továbbá, hogy a támogatás fél éven keresztül, munkavállalónként akár havi 200 ezer forint bérköltségtől mentesíti a munkáltatót, gyakorlatilag ingyenessé téve a foglalkoztatást.

– A támogatás nem automatikus. A foglalkoztatott lakóhelye, tartózkodási helye szerinti kormányhivatal mérlegeli a munkáltatók által beadott kérelmet, illetve a bejelentett munkaerőigényt. Előfeltétel továbbá a munkaadó köztartozás-mentessége is – figyelmeztetett a szakértő. A kedvező elbíráláshoz feltétel, hogy a munkavállaló a hivatallal hatósági szerződést kössön, amelyben a 6 hónapos támogatási időszak alatt és azt követően még három, összesen legalább 9 hónapig vállalja a regisztrált álláskereső foglalkoztatását.

Létszámbővítés a cél

– A megállapodás értelmében a munkavállaló bérköltségéből hat hónapon keresztül havi 200 ezer forint támogatás vehető igénybe a bruttó bér és munkáltatói adóterhek fedezésére.

„A támogatás legfontosabb előfeltétele, hogy létszámbővítést kell eredményezzen. Ennek értelmében a támogatás megállapítása során vizsgálják a kérelem benyújtását megelőző statisztikai létszámot, valamint azt, hogy valóban megvalósul-e a létszámnövekedés.”

Ebben a tekintetben viszont figyelmen kívül marad az a létszámcsökkentés, amely a március 11-i veszélyhelyzet kihirdetése és a támogatás feltételeit tartalmazó hirdetmény május 18-i közzététele között történt meg – ismertette a jogász.

Hozzátette, ezeken felül a munkaadóknak létszámtartási kötelezettségük is van, ugyanis vállalniuk kell, hogy a foglalkoztatási kötelezettség alatt résztvevők és a meglevő, azonos vagy hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalók jogviszonyát közös megegyezéssel vagy működésével összefüggő okból (például gazdasági okok, átszervezés miatti) felmondással nem szünteti meg. – A bértámogatás előnye abban áll, hogy a munkáltatónak hat hónapra gyakorlatilag ingyenessé teszi a foglalkoztatást. Emellett a támogatás a munkavállalóknak is előnyt jelent, hiszen nemcsak a támogatott személyek részére nyújt álláslehetőséget, hanem a létszámtartási kötelezettség következtében a meglevő munkahelyek megtartását is garantálja – összegezte a program pozitívumait a szakértő.

Érdemes hamar lépni

Hozzáfűzte, a bértámogatási lehetőség a kihirdetésétől visszavonásáig vehető igénybe, így a támogatott munkaerő-szükséglettel élni kívánó munkaadóknak érdemes mihamarabb a járási hivatalhoz fordulni.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában