geotermikus energia

2020.05.25. 12:12

Évente 40 millió forintot is megtakaríthatnak a termálkúttal

A mélyből feltörő meleg vízzel fűtik a jövőben a létavértesi intézményeket, a kútfúrások javában tartanak.

Fotó: Létavértesi Városháza

Még a múlt év szeptemberében helyezték el a geotermikus energia hasznosításához szükséges beruházás alapkövét az Arany János Általános Iskola udvarán. A kivitelezőnek hat hónap alatt egy 1200 méter mély kutat kell fúrnia, ahonnan 60-80 fokos vizet hoznak a felszínre. Egy másik kutat is készítenek, mégpedig a használt víz visszasajtolására. Lefektetnek továbbá egy 2,5 kilométer hosszú csőhálózatot. A beruházás után 10 közintézményt fognak fűteni, s ezzel évente 40 milliós költséget takaríthat meg a város.

Átalakított fűtési rendszerek

– A munkálatok jól haladnak, a fúrók a termálkútnál 1297,5 méteres mélységben elérték az előirányzott talpmélységet. A termelőkút befejezése után a berendezés áttelepül a Debreceni utcára, a visszasajtolást szolgáló kút fúrásához. Az intézmények fűtési rendszereit már átalakították a termálvíz fogadására, és elkészült a hőközpontok jó része. A távfelügyelet kialakításához a kazánházakban internetkapcsolatot építenek ki. Utolsó fázisként felépül a termelői kút gépháza, megtörténik annak bekerítése – tájékoztatott Menyhárt Károly polgármester, aki elmondta azt is, hogy az Arany János Általános iskola telkére megfúrt termálkút mosatása befejeződött.

A kivitelező adatai szerint a fúrás során feltárt és szűrőzött öt vízréteg mindegyike működik. A korábban mért 600 liter/perces vízhozam és 65 fokos vízhőmérséklet állandó. A napokban készítik el a kút gépházának alapozását. Ide helyezik el a gépház konténerét, és elkezdik beépíteni a szükséges kezelő-, szűrő- és nyomásbiztosító szerelvényeket, valamint a távfelügyelethez szükséges informatikai eszközöket. A szigeti városrészen elkezdődött a visszasajtoló kút fúrása, melynek tervezett talpmélysége. 1200-1500 méter között lesz.

Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában