még várják a részleteket

2020.04.20. 11:28

Megerősödve kijönni a válságból, megtartani a munkaerőt

Több általunk megkérdezett vezető örömmel fogadta a gazdaságélénkítő csomagot.

Fotó: Napló-archívum

– Jelenleg nincs olyan alap, ahová tudnánk pályázni. Örülnénk annak, ha az élelmiszeripar kapna támogatást a megnövekedett kiadások enyhítésére, de a mi ágazatunkat jelenleg alapvetően nem érinti a kormányzat gazdaságmentő csomagja – válaszolta kérdésünkre ifj. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. malomipari osztályvezetője.

A múlt héten jelent meg a koronavírus-veszély keltette gazdasági visszaesés mérséklésére, a gazdaság újramobilizálására a kormány gazdaságélénkítő akcióterve. Azt, hogy ebből mit tud kihasználni megyénk néhány vezető cége, a vezetőiktől tudakoltuk meg. A megkérdezettek jórészt várják a gazdaságélénkítő akcióterv saját gazdasági águkra vetített részleteit, ugyanakkor nagyon fontosnak tartják a munkahelyek megtartását, a termelés folyamatosságát. Ezek egyébként egybecsengenek a kormány céljaival.

„Elsődleges célunk, hogy a létszámunk döntő többségét, illetve ha lehet, a teljes létszámot tartsuk meg, hiszen készülni kell a járvány utáni időszakra”

– tájékoztatott Szűcs Gyula, a Szinorg Universal Zrt. vezetője. – A cégvezetés bevonásával folyamatos gazdasági elemzéseket végzünk, és meghozzuk a legszükségesebb intézkedéseket. Ehhez egyik lehetőség a kormány gazdaságélénkítő csomagja.

Megerősödve kijönni a válságból

– Cégünknél a diákszálló és az épületüzemeltetési menedzsment esetében lehetőséget jelenthet a bértámogatás – részletezte Szűcs Gyula, a Szinorg Universal Zrt. vezetője. – Az öt diákszállónkban háromezer férőhelyet üzemeltetünk a Debreceni Egyetemen, ebből két diákszállót kiürítettek, és az ott dolgozók besegítenek a többieknek. Ebből fakadóan csökkentett óraráfordítással dolgoznak a munkatársak. A szolgáltatást végző cég esetében sok megrendelést felfüggesztettek, például a diákszállóknál, az önkormányzatoknál. Itt is csökkentett óraszámban dolgoznak. Ők ezt a 70 százalékos bértámogatást nyilvánvalóan meg fogják pályázni. Ugyanakkor készülünk részt venni a kormánynak egy másik programjában is. Mégpedig azok a cégek, amelyek jelen állapotban fejlesztenek, és ezzel létszámot tudnak megtakarítani, fogyasztást tudnak generálni, azokat a programokat a kormány jelentős mértékben támogatni fogja.

„A támogatástól függetlenül is komoly programunk van előkészületben, hiszen az ingatlanfejlesztő cégekben a következő egy évben tízmilliárdos fejlesztést indítunk el.”

Ehhez előkészítés alatt van egy ötmilliárd forintos növekedésalapú kötvény kibocsátása a Magyar Nemzeti Bankon belül – részletezte Szűcs Gyula.

Folyamatokat optimalizálnak

– Először látnunk kell, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság mennyire fog érinteni bennünket. A múlt héten négy napot állt a gyár, a nyári rendszerkarbantartásokat előrehoztuk. Egyébként is van némi termelési visszaesés; hogy meddig tart, nem lehet tudni. Szerencsénkre mi nem közvetlenül az autógyárakba szállítunk be, hanem például a hajtóműgyárba, és ezekben a termelés már most indulóban van – fogalmazott Szabó Péter, a Schaeffler Kft. ügyvezető igazgatója, majd azzal folytatja, hogy megvizsgálják, a kormány gazdaságélénkítő programjából mi az, ami érintheti a céget. Ilyen lehet a rövidített munkaidő költségének állami támogatása. Ha ténylegesen szükség lesz rá, akkor élni is fognak vele, de először látni szeretné, hogy konkrétan mit is jelet ez, mik az elvárások.

– Megpróbáljuk saját berkeinken belül a megoldást megtalálni. Nem leépítéssel, hanem például azzal, hogy a kiszervezett munkáinkat visszahozzuk.

„A legfőbb célunk, hogy a saját alkalmazottainknak munkát tudjunk adni, ne kelljen a munkaerőtől megválni.”

Azon dolgozunk nap mint nap, hogy profitálni tudjunk ebből a helyzetből, még erősebben jöjjünk ki a válságból. Most több időnk jut arra, hogy folyamatokat optimalizáljunk, valamint a gépek karbantartása, fejlesztése is zajlik, és ment akkor is, amikor az üzem állt a múlt héten. Ha tartósabban kevesebb munkánk lesz, akkor oktatásokat szervezünk. Optimistán látjuk a jövőt: sokkal erősebbek leszünk, mint a vírustörténet előtt voltunk. A válsághelyzetben derül ki igazán, hogy vannak még tartalékaink. Hamar el fog jönni a krízishelyzet vége, és ha nagyon gyorsan reagálunk, akkor biztos a jövőnk – foglalta össze teendőiket Szabó Péter.

Előtérbe helyezni a hazait

Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. vezetője kijelentette: a növénytermesztésben, de főleg az állattenyésztésben mindennap dolgozni kell, így értelemszerűen nem tudnak élni a kormányzatnak a csökkentett munkaidőre adott segítségével. Ha már meglesznek a kormány gazdaságélénkítő programjának részletei is, akkor látják, miként tudnak ahhoz csatlakozni, abból profitálni. Ami viszont számukra kedvező, az a szociális adó kétszázalékos mérséklése július 1-jétől. Hallanak az államilag garantált, kedvező kamatozású hitelek tömegéről is, ami előrevetíti, hogy a pénzhiány biztosan nem lesz akadálya a gazdaság újraindításának. Az Agrárminisztérium az európai uniós pályázatokkal finanszírozott beruházások kivitelezési határidejét három hónappal meghosszabbíthatja. Az Agrár­gazdaságot ugyancsak kedvezően érinti, hogy 30 napról 20 napra csökken az áfakiutalás határideje.

– A legfontosabb azonban az – mutatott rá Forgács Barna –, hogy a 170 körüli munkahelyet megőrizzük. Ezért mindenféle áldozatra képesek vagyunk, hiszen kiválóan felkészült munkaerőt foglalkoztatunk évtizedek óta; a cégnek és a nemzetgazdaságnak pedig elemi érdeke, hogy a munkahelyek megmaradjanak. A kormányzati intézkedések erőfeszítéseket tesznek a magyar élelmiszerek pozicionálására. A válság a sok negatívum mellett, remélem, ráirányítja az élelmiszer-fogyasztók és a nagykereskedők figyelmét arra, hogy előtérbe helyezzék a nagyon jó minőségű, megbízható, helyben előállítható élelmiszereket.

Mikortól, mekkora összeget lehet majd…

– Az Alföldi Nyomda most is működik a kapacitásának mintegy 70 százalékának kihasználásával, és reményeink szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban is fog működni.

„Célunk, hogy a nyomdát átvigyük a válság utáni időszakra, jelentősebb amputáció nélkül”

– jelentette ki elöljáróban György Géza, az Alföldi Nyomda elnök-vezérigazgatója, majd azzal folytatta, hogy várják a kormánynak a cégeket segítő intézkedéseit. – Természetesen alapvetően a munkahelymegőrzés és a beruházásösztönzés érdekelne bennünket, és az egész kormánycsomagot ezen a szemüvegen át nézzük. A megfogalmazott célok jók. Ennek részletes szabályai még nem jutottak el hozzánk. Nem tudjuk, hogy ezekhez a forrásokhoz miként lehet hozzájutni, mikortól, milyen feltételekkel és milyen összegre jogosult a cégünk. A kormány meghirdette, hogy célzottan adják a támogatást, ami jó. Egyrészt a dolgozók jövedelme markánsan ne zuhanjon, másrészt pedig egy válság időszakában sem lehet a technikai, technológiai fejlesztésről lemondani, sőt ilyenkor kellene azokat elvégezni, ha lehet.

Kovács Zsolt

Borítóképünkön balról jobbra: Forgács Barna, György Géza, Szabó Péter, Szűcs Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában