Hatalmas a túlkínálat

2020.02.01. 11:33

Stop a papírhulladéknak!

Nagy bajban vannak és várhatóan lesznek is még egy darabig a papírhulladékot felvásároló cégek.

20200128 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Makó Balázs az A.K.S.D. Kft. Lakossági Hulladékudvar ügyvezetője adott interjút a Naplónak.

Fotó: Kiss Annamarie

Ezt Makó Balázs, a régió legnagyobb hulladékkezelő cégének, a P. M. R. Kft.-nek az ügyvezető igazgatója jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy a papírpiacon az a probléma, hogy a papírhulladék-begyűjtés és -kezelés díja nem fedezi azt az összeget, amit a beszállítás alkalmával kapnak érte a cégek.

Ha a vegyes papírhulladékot a kezelő beviszi Dunaújvárosba, az ország egyetlen papírgyárába, ott átlagosan 8 forint 90 fillért kap kilójáért. Elszállítani Debrecenből körülbelül 3,5 forint kilogrammonként. A hulladékot be kell gyűjteni és be kell bálázni, ennek kilónkénti költsége minimum 7 forint. Ez 10,5 forint kilogrammonként, amiért 8 forint 50 fillért, maximum 9 forintot kap a hulladékkezelő cég. A tranzakció tehát kilogrammonként mintegy két forint mínuszt jelent.

A papírhulladék-túlkínálat az elmúlt két évben alakult ki, miután az Európai Unió hulladékát nagy mennyiségben felvevő távol-keleti országok 2018 elejétől jelentősen korlátozták a hulladékbeszállítást. A papír másodnyersanyagok feldolgozására nem rendezkedett be az unió, ezért felkészületlenül érte a távol-keleti országok döntése, ami miatt nagyon sok hulladék papír maradt, és ebből túlkínálat alakult ki az Európai Unió országaiban.

Ebben a helyzetben az mindenképpen jó hír, hogy az iskoláknak és óvodáknak szervezett papírgyűjtés nem áll le. Igaz, a korábbinál kicsit „igényesebb” lesz a felvásárló.

Mára Magyarországon egyetlen vegyespapírhulladék-feldolgozó cég maradt, mégpedig Dunaújvároson. Az a gyár évente 650-700 ezer tonna papírhulladékot vesz fel. Ennek csak a fele érkezik Magyarországról. Az ok egyszerű: nincs több csomagolási papírhulladék, mert nem éri meg összegyűjteni, felvásárolni.

Egy kis papírmatek

– Ha valaki bejön hozzánk Debrecenbe, a Gizella utcai telephelyünkre, és le akarja adni a vegyes papírhulladékát, nekünk akkor sem érné meg átvenni, ha azért nem fizetünk. Ennek ellenére az iskolákban, óvodákban a tavaszi és az őszi félévben is meg fogjuk csinálni a papírgyűjtést – válaszolta kérdésünkre Makó Balázs, a P. M. R. Kft. ügyvezető igazgatója. – A megyében 60-70 intézménnyel vagyunk kapcsolatban. Az őszi félévben volt utoljára ilyen gyűjtési akciónk, akkor a vegyes papírhulladékért is 10 forintot fizettünk kilo­grammonként, a papírt pedig 20 forint feletti áron tudtuk értékesíteni, szemben a mostani 8-9 forintos árral.

„A jövőben az iskolai gyűjtések alkalmával csak nagyon minimális összeget tudunk fizetni, és nem is minden papírhulladékot tudunk átvenni.”

– Leginkább újságokat, napilapokat, magazinokat, szórólapokat, azaz az újságként eladható papírokat vásároljuk csak fel. Azokat nem Dunaújvárosba, hanem külföldre értékesítjük, és onnan magasabb árat, akár 18 forintot is kaphatunk kilogrammonként. A cégünk 1991-ban alakult, és azóta folyamatosan, minden félévben megszervezi az iskolai gyűjtést. Átlagosan egy félévben 450-550 tonna közötti menyiséget tudunk összegyűjteni az intézmények segítségével.

Nem éri meg begyűjteni

A szakember elmondta azt is, hogy már most látható, hogy a piacon a kisebb begyűjtő cégek nem fognak papírhulladékkal foglalkozni, mert egyszerűen az a tevékenység nem éri majd meg nekik. A megye déli részén is van egy hulladékgyűjtő társaság, ők az év elején nem újítják meg a papírgyűjtési engedélyt, mert látják, a jelenlegi felvásárlási árak miatt a következő években nekik nem éri majd meg papírt gyűjteni. Ezt a munkát senki nem fogja elvégezni helyette, a papír ott marad Biharkeresztesen és környékén.

Hiányzó feldolgozók

Ez a kedvezőtlen piaci helyzet azért alakult ki, mert Európában papírhulladékból évente 8 millió tonnával több keletkezik, mint amennyit a kontinens papírgyárai befogadnak.

Kína megelégelte, hogy Európa és Amerika hulladéklerakóként használta, és 2018. év elejétől erőteljesen lecsökkentette a hulladékimportját, ezen belül a papírhulladékét is. Eleinte voltak más távol-keleti országok, India, Indonézia például, amelyek még befogadták a hulladékot, de aztán leállították. Hasznosíthatatlan szemetet küldtek a távol-keleti országokba. Tehát nem egyik pillanatról a másikra keletkezett az irdatlan nagy papírtúlkínálat a hulladékpiacon. Ez ellen Európában nem lehetett tenni. A kínai gazdaság robbanásszerű fejlődésével a fogyasztás is meredeken nőtt, és ezzel együtt a hulladékok visszagyűjtése is. Egyre kevésbe lesznek rászorítkozva a papírhulladék importjára.

Makó Balázs hozzáfűzte, hogy papírhulladék feldolgozására Európában nincsen elegendő kapacitás. Épülnek új papírgyárak, de nem egyik napról a másikra.

Arra kell felkészülni, hogy a papírhulladékból folyamatosan túlkínálati piac lesz.

Az elmúlt hónapok meredek áresése után februárban már várhatóan nem megy lejjebb a papírhulladék ára. Igazából nem éri meg az embereknek összegyűjteni.

Kovács Zsolt

Most az látszik, tartós lehet az alacsony ár

– Két évig még biztosan eltarthat ez a válság. Akkorra épülhet ki az unióban a távol-keletit pótolni hivatott feldolgozórendszer – véli Makó Balázs, hozzáfűzve, hogy Európa jelenleg nettó hulladékpapír-exportőr.

– Igazából a csodára vár mindenki, hogy hátha akkorra majd a Távol-Kelet mégiscsak jobban igényel hulladékot. Azt, hogy egyáltalán lesz-e megoldás, azt még most túl korai megjósolni. Az Európai Unió a körforgásos gazdaságban hangsúlyt fektet arra, hogy minden másodlagos alapanyag kerüljön vissza újbóli felhasználásra. Ha ezt a folyamatot a hazai jogszabályozásban is ki lehetne domborítani, az újbóli hasznosítást végző cégek valamilyen előnyt élvezhetnének, esetleg kötelezni lehetne a gazdasági társaságokat, hogy gyűjtsék a papírhulladékot, akkor lenne esély arra, hogy egy év múlva változás történjen Magyarországon. Mindenesetre most arra rendezkedünk be, hogy tartósan alacsony hulladékárakkal dolgozunk.

Borítókép: Félévenként átlagosan 450-550 tonna közötti menyiséget gyűjtenek össze az intézmények segítségével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában