stabil helyzetben

2020.01.31. 08:20

Megvan a fürdőváros költségvetése

Közel 8 milliárd forint főösszeggel egyhangú szavazással fogadta el a hajdúszoboszlói képviselő-testület.

Fotó: Napló-archív

A forrás oldalon olyan mértékben növekedett a város adóerőképessége, hogy a költségvetési támogatásból valamennyit központilag visszafogtak. Saját adóbevételi oldal 267 millió forinttal nőtt, míg a normatív támogatás 15 millióval csökkent. Az idegenforgalmi adóból bő félmilliárd, az iparűzési adóból 1,3 milliárd forint folyhat be a város kasszájába – kezdte az elfogadott költségvetés részletezését Czeglédi Gyula polgármester, majd azzal folytatta, hogy az intézmények üzemeltetésére, működtetésére a pénz rendelkezésre áll. A bérfejlesztésekhez kellő források megvannak, a szociális juttatásokra az előző évihez hasonló összeget terveztek be.

Szoboszlón a korona

– A fejlesztések területén a megkezdett beruházások továbbvitele élvez prioritást – tért rá a beruházásokra a polgármester. – Ebben két kiemelkedő terület van. Az egyik a gyógyhelyi fejlesztés, amelynek tartalma a Mátyás király sétány, tehát a szállodasor felújítása mintegy 1,1 milliárdos, száz százalékos állami támogatású beruházással. Jelenleg a közbeszerzés az irányítóhatóság előtt van felülvizsgálatra, ha ez megtörtént, kiírjuk a pályázatot. A sétányon teljes infrastruktúra csere lesz, utána következik a felszíni burkolás, valamint élménypontokat alakítunk ki, amelyben a térségi vonzerők, például Debrecen és Hortobágy motivációja is megjelenik. Emellett érdekességként szolgálnak a kiállított művészeti alkotások is. Ha elkészül, esztétikai élmény lesz végigmenni a sétányon. A másik nagy beruházás a megyei összefogás alapján megvalósuló Magyar szürkék útján pályázathoz kötődik. Ebben a Bocskai korona hitelesített másolatát elhelyezzük a Bocskai múzeumban. Az ehhez szükséges beruházások, infrastrukturális fejlesztések, és maga a műalkotás is része a pályázatnak.

Fotó: Molnár Péter

Az előző évihez képest lényeges változás az idei költségvetésben, hogy városüzemeltetésre ebben az évben lényegesen több pénzt fordít Hajdúszoboszló. 100 millióról 120 millióra növelik a városüzemeltetési kiadásokat. Ebben eszköz-, és gépbeszerzés, foglalkoztatás, létszám felvétel is szerepel, és egy városi főkertészt is szeretnénk alkalmazni a parkok szakszerű karbantartására, a régebbiek felújítására. A városgazdálkodási társaság kertészeti csoportját is szeretnék megerősíteni, hiszen nagy zöld felületek vannak. Cél a szebb, tisztább, rendezettebb, zöldebb város. Ebben a hulladékszállításra is nagyobb energiákat próbálnak mozgósítani.

Nemcsak a turisztikai negyed

– Saját beruházásainkban kiemelt helyet szeretnénk biztosítani egy bölcsőde fejlesztésnek 245 millió forintból. Fontos, hiszen sok a fiatal Hajdúszoboszlón, egyre több gyermek születik. A városüzemeltetésben a felújításokban két területre szeretnénk koncentrálni. Kiemelten fontos a közterületek fejlesztése, amiben eddig a turisztikai övezet élvezett prioritást. A tavalyi 100 millióhoz képest az idén 300 millió forintot szeretnénk a közterületekre fordítani. Ennek tartalmát a körzetek képviselőivel történt egyeztetések, a műszaki lehetőségek vizsgálata után később fogadja majd el a képviselő-testület. A következő években van tennivalónk ezen a területen, hiszen sok elhanyagolt része is van a városnak. Ezeket szeretnénk felhozni a belváros vagy a turisztikai negyed színvonalára. Az intézmények felújítására a múlt évi 70 millióval szemben 120 milliót terveztünk. Itt priorizálunk, ahol nagyobb szükség van a felújításra, ott nagyobb összeget költünk el. Óvodákra, későbbiekre az iskolákra is gondolunk, függetlenül attól, hogy az oktatási intézmények nem a város önkormányzatának kezelésében vannak.

Kovács Zsolt

Víztorony, dűlőutak, fásítás, kamerák

– Olyan önerőből megvalósuló presztízsberuházásokat, mint például az új szabadtéri színpad, nem kívánunk preferálni. A saját forrásainkat a lakosság közvetlen környezetét kedvezően befolyásoló újításokra és fejlesztésekre fordítjuk – beszélt egy lényeges változásról Czeglédi Gyula polgármester.

– Tervezzük a víztorony felújítását, reményeink szerint pályázatból. A külterületi utak javítására 120 millió forintot nyert a város. Csapadékvíz elvezetésre is több utcában jut pénz. Mindösszesen 560 millió forintot fogunk közterületi és intézményi felújításra fordítani. Kisebb tételek, fásításra 5 millió forint, a lakosság személyi és vagyoni biztonságát javító térfigyelő kamerákra 10 millió jut. A kamerákat a város bevezető útjai mentén, lakótelepeken, játszóterek és parkolók környezetébe helyezzük ki. A későbbiekben is folytatjuk a térfigyelők telepítését. A fásítás még tervezés alatt van. Ebben elképzelés, hogy a kerékpárutak mellett, de szóba kerülhet a bevezető utak melletti részek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában