Együttműködnek

2019.05.24. 14:31

Sikeres befektetési helyszín lesz Hajdúböszörmény

Közös gazdaságfejlesztési tervekről tárgyalt a két város vezetése.

Fotó: Matey István

– Egy erős város erős régióval fontosabb szerepet tud betölteni hazánk, sőt Kelet-Európa térségében is. A nagy debreceni beruházások kapcsán még inkább felértékelődhet városunk szerepe a jövőben – fogalmazott Kiss Attila, a hajdúváros polgármestere azon a gazdaságfejlesztési eseményen, amelyen a két város együttműködési megállapodást kötött.

Csaknem 700 millió forintból fejleszti az M35 Ipari Park infrastruktúráját Hajdúböszörmény. A 8 hektáros terület kiajánlásában és a leendő befektetők felkutatásában nyújt segítséget a városnak az EDC Debrecen.

A megyeszékhely önkormányzati cége 2015-ös megalakítása óta olyan nagy, nemzetközi vállalatok debreceni befektetéseit készítette elő, mint a Continental, a KRONES, a Thyssenkrupp vagy a BMW Group, ezáltal megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a régió iránt érdeklődő cégeknek sikerrel ajánlja befektetési helyszínül a böszörményi ipari parkot is.

Közel a BMW-gyár

Hajdúböszörmény városa két jelentősebb, összefüggő területű ipari övezettel rendelkezik a város határában, melyek megszerezték az ipari parki címet is. A Keleti Ipari Park területén megközelítőleg 20 cég talált otthonra. Itt jelenleg kisebb szabad terület áll a befektetők rendelkezésére. A város nyugati részén, az M35-ös autópálya és lehajtójának közvetlen közelében lévő M35 Ipari Park (Nyugati Ipari Park) viszont kevésbé kihasznált, nagyobb fejlesztési területtel rendelkezik. Több mint 8 hektáros területének fejlesztésére Hajdúböszörmény 667 millió forintos támogatást nyert 2017-ben. Ebből a forrásból építi ki az ipari park alap-infrastruktúráját: elvégzi a közművesítést és a rendszert ráköti a városi hálózatra.

 

A fejlesztés része az ipari parkhoz vezető Újvárosi utca korszerűsítése is. Így a beruházás nemcsak az oda betelepülő vállalkozások számára lesz hasznos, de segíti a városban élőket is. Az útburkolat kiszélesítése és felújítása, a csapadékvíz-elvezető csatornák kiépítése, a szükséges közműkiváltások elvégzése is megtörténik. A környéken élők így a korábbinál biztonságosabban tudnak majd közlekedni az Újvárosi utca Árpád utca és a 35-ös főút közötti szakaszán. Az infrastruktúra teljes kiépítése várhatóan 2020 nyarára fejeződik be.

Az M35 Ipari Park 8 hektáros területének fejlesztésében és a jövőbeni befektetőkkel folytatott tárgyalásokban nyújt segítséget a hajdúváros önkormányzatának az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztő Központ. Erről írt alá megállapodást dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere jelenlétében Póser Zoltán, az EDC Debrecen Város-és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője, valamint Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere pénteken a városházán.

Mindkét fél lelkesedését fejezte ki az aláíráson, Póser Zoltán szerint Böszörmény stratégiailag is rendkívül jó helyen van, hiszen az ipari parkjától alig 12 kilométerre van a leendő debreceni BMW-gyár.

Jó partnerre talált Debrecen

– Minden hízelgés nélkül mondhatom, az önöké egy fantasztikus, patinás és öntudatos város. Zseniális az épített környezet és a zöld összhangja, ez nem egy vidéki város, hanem központi szerepre alkalmas. A gyönyörű főtér is a böszörményiek szorgalmát mutatja.

„Gratulálok a tudatos városfejlesztési politikához is. Jövőt, ipari parkot épít saját kockázattal, azt az utat járja, amit Debrecen is megtett, sikerrel”

– fogalmazott dr. Papp László.

Hozzátette, Debrecen és Hajdúböszörmény között helyezkedik el Európa legnagyobb fejlesztési övezete. Jelenleg 400 hektáron zajlanak iparipark-fejlesztési munkálatok, és kézzel fogható lesz ennek a hatása Böszörmény szempontjából is. Biztos benne, hogy a Debrecen járműipari központjából fakadó hatások itt is, sőt akár távolabb is megjelennek.

Barak Beáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában