kertészkedés

2019.05.19. 11:56

Áttelelhetnek egyes üvegházi kártevők

Lássuk, mivel kell szembenézniük a gazdálkodóknak, kertészkedőknek!

A lazább, könnyen felmelegedő talajokon megnőhet a talajlakó kártevők (elsősorban pajorok, drótférgek) aktivitása, kártételük mértéke. A kötöttebb talajokon pedig a talajból fertőző kórokozók (például fuzárium és fitoftóra gombák) károsítása erősödhet. Ezek a változások leginkább a tenyészidő kezdeti szakaszában érvényesülhetnek – tudtuk meg dr. Radócz László intézetvezető egyetemi docenstől. Elmondta azt is, hogy növekszik az egyes szárazságtűrő növényfajok aránya, de fel kell készülnünk a növényvédelmi beavatkozásokat illetően is. Ennek okai: a melegedés és az aszály, az enyhébb telek és új károsítók betelepülése, megjelenése.

A konyhakertekben kell készülni arra, hogy az igen melegigényes, például üvegházi kártevők a palántákkal, dugványokkal egyre inkább kikerülnek a szabadföldi területekre, és ott is jól érzik magukat. Enyhe teleken már képesek lesznek kint is áttelelni. Kiskertekben a másik fontos dolog az öntözés szükségessége.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában