Helyi gazdaság

2013.05.21. 17:04

Minimális növekedés a biztosítási piacon

Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - A biztosítási piac az első negyedévben 1,3 százalékkal növekedett az alacsony, egy évvel ezelőtti bázishoz képest, a növekedés a 6,6 százalékkal bővülő életbiztosítási piacnak volt köszönhető - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kedden az MTI-vel.

Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - A biztosítási piac az első negyedévben 1,3 százalékkal növekedett az alacsony, egy évvel ezelőtti bázishoz képest, a növekedés a 6,6 százalékkal bővülő életbiztosítási piacnak volt köszönhető - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az év első három hónapjában 245,3 milliárd forint díjbevételt könyvelhettek el a magyar biztosítótársaságok, miközben a biztosítási szerződések darabszáma 11 millióról 10,8 millió alá esett.

A nem életbiztosítási szerződésekből 118,6 milliárd forint díjbevétel folyt be, 3,8 százalékkal alacsonyabb összeg, mint egy évvel korábban.

Az életbiztosítási üzletág 126,7 milliárd forintos, idei első negyedéves bevétele 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, 118,9 milliárd forintos szintet.

A nem életbiztosítási díjbevételekre főként a gépjármű-biztosítások teljesítménye hatott negatívan: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele 6 százalékkal zsugorodott, a casco bevételek több mint 12 százalékkal csökkentek.

A kgfb bevételeket elsősorban az átlagdíjak mérséklődése vetette vissza, a casco-bevételek visszaesésének elsődleges oka pedig az, hogy a szerződések darabszáma egy év alatt 7,2 százalékkal csökkent. A casco-szerződések számának mérséklődése logikus fejleménye a hazai gépjárműpiac válságának - idézi a közlemény Molnos Dánielt, a MABISZ főtitkárát.

Az életbiztosítási adatok azt mutatják, hogy míg tavaly igen sokan kényszerültek mobilizálni megtakarításaikat - például az egyszeri alkalommal lehetővé vált végtörlesztési lehetőség miatt - jelenleg a megtakarítások egy része ismét az életbiztosításokba vándorol. A növekedés azonban az egyszeri díjas életbiztosításoknak köszönhető, így ténylegesen kedvező fejlemény egyelőre nem tapasztalható a piacon.

A biztosítóknak mintegy fele növelte csak díjbevételét az első negyedévben. Az Aegon 4,2 százalékkal növekedett (8,83 százalékos piaci részesedés mellett), a Groupama Garancia 5,75 százalékkal nőtt (9,6 százalék a piaci részesedése), a Magyar Posta két biztosítója 25,13 százalékkal bővült (10 százalékos részaránnyal), míg az Union 20,2 százalékkal nőtt (4,81 százalék részesedéssel), az Uniqa pedig 9,48 százalékkal növekedett (7,51 százalék piaci részarány mellett.)

Az Allianz ugyanakkor 10,34 százalékos díjbevétel csökkenést szenvedett, 20 százalékos piaci részesedés mellett. A Generali Providencia szűkülése 1,47 százalékos volt, övé a piac 12,6 százaléka.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában