Helyi gazdaság

2013.03.05. 12:13

Fél év alatt átrendeződtek a betéti kamatok

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - Jelentősen átrendezte a magyarországi bankok betéti kamatajánlatait a fél évvel ezelőtt indult jegybanki kamatcsökkentési hullám - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - Jelentősen átrendezte a magyarországi bankok betéti kamatajánlatait a fél évvel ezelőtt indult jegybanki kamatcsökkentési hullám - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

A tavaly augusztusban kezdődött kamatcsökkentés eredményeként hét lépésben 7 százalékról 5,25 százalékra csökkent az irányadó kamatláb.

A különböző feltételek teljesítéséhez kötött, kiemelt kamatszintet kínáló, egyéves futamidejű betétek esetében fél évvel ezelőtt 9,13 százalék volt a legmagasabb elérhető EBKM az országos hálózattal rendelkező bankok ajánlatában. Mára a legjobb ajánlat 6,34 százalék, ami 2,74 százalékpontos csökkenés - idézi a közlemény Bonda Balázst, a Bankmonitor.hu elemzőjét.

A feltételhez nem kötött bankbetétek esetében a legjobb ajánlat tavaly augusztus végén 8 százalék volt, míg jelenleg 5,75 százalékos kamatot kínál a legjobb lekötési ajánlat.

Bonda Balázs szerint egyes bankok azért vágták vissza a jegybanki kamatcsökkentés mértékénél jobban a lekötési ajánlataikat, mert a hitelkereslet és így a hitelkihelyezés is alacsony. Ezért nincs olyan mértékű forrásbevonási, azaz betétgyűjtési kényszer, mint egy évvel ezelőtt.

A Bankmonitor.hu elemzése szerint azonban továbbra is érdemes bankban kamatoztatni a pénzt, a várható csökkenő infláció miatt ugyanis lehet a pénzromlás ütemét 1-3 százalékkal meghaladó reálkamatot találni a piacon, ami nemzetközi viszonylatban is magasnak számít.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az idei évre várható infláció 3,3 százalék lesz, ami 1,5 százalékponttal alacsonyabb a 2012. szeptemberi prognózisnál. Jelenleg az infláció felett elérhető reálkamat a normál bankbetétek esetén jellemzően 1-2,2 százalék között szóródik, míg a feltételhez kötött betétek esetében 2,1-2,9 százalék között.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett reálkamat-mérséklődés sokkal inkább tekinthető egy rendkívüli állapot korrekciójának, mint drámai visszaesésnek - mutat rá Bonda Balázs, hozzátéve, hogy a Magyarországon jelenleg elérhető reálkamat továbbra is jelentősen meghaladja a Nyugat-Európában jellemző, nulla közeli reálkamat-értéket.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában