Helyi gazdaság

2012.08.23. 12:05

MSZP: többszörösébe kerül az iskolakezdés, mint tavaly

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint az Fidesz-kormány gazdaságpolitikája miatt többszörösébe kerül az idei iskolakezdés a magyar családoknak, mint az előző években.

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint az Fidesz-kormány gazdaságpolitikája miatt többszörösébe kerül az idei iskolakezdés a magyar családoknak, mint az előző években.Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: szeptember 3-án becsengetnek az iskolákban, 1 millió 295 ezer gyerek kezdi meg tanulmányait, azonban "csillogó szemű kisdiákok helyett kétségbeesett tekintetű szülőket látunk a boltokban", mert a Fidesz-kormány elmúlt két éves gazdaságpolitikája miatt többszörösébe kerül az iskolakezdés, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Szerinte negatívan érinti a családokat többek között az egykulcsos személyi jövedelemadózás, a műszakpótlékokat érintő változás, a 27 százalékosra emelt áfa, a benzin árának drasztikus emelkedése és a közeljövőben várható élelmiszerár-robbanás is. Bangóné Borbély Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy bár az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint ma az általános iskola első és ötödik évfolyamában átlagban 6500 forint egy könyvcsomag ára, a nyolcadikosoké pedig 10 ezer forint körül van, van olyan iskola, ahol ennél jóval többet kell fizetni. Egy meg nem nevezett Hajdú-Bihar megyei iskola összeállítását mutatta be, ahol egy támogatásban nem részesülő gyermeknek első osztályban 8190 forint a tankönyvcsomag ára, míg ötödikben már 17 ezer, nyolcadikban pedig 18 ezer forintot kell fizetni az idegennyelvű tankönyvek nélkül. A szocialista politikus azt mondta, arról sem akar beszélni az oktatási államtitkárság és a kormány, hogy nem elegendő csak a tankönyvek megvásárlása, hanem számos iskolaszert is meg kell venni, és sok pénzbe kerül a művészeti oktatás és a különböző különórák is. Bangóné Borbély Ildikó, három iskoláskorú gyermek édesanyjaként saját tapasztalatait megosztva arról beszélt, hogy egy jó minőségű iskolatáska több mint 10 ezer forintba, egy jó ceruza darabonként 160 forintba, egy körző pedig akár 3 ezer forintba is kerülhet. Ugyan bevezették a mindennapos testnevelésórát, azonban sok helyen nincs tornaterem, így kinti tornaruhát is kell vásárolni a gyerekeknek, amit a legolcsóbb kínai üzletben sem lehet megvenni 3000 forint alatt - folytatta. Emlékeztetett arra, hogy az oktatási államtitkárság egy korábbi közleményében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a gyerekek iskolai előrehaladását kizárólag a szorgalom, a tanulás és a tehetség határozza meg. Az MSZP szerinte ugyanakkor a magyar családok többségének reménye és esélye sincs az egyenlő feltételekhez. "Matolcsy tündérmeséje rémálom a magyar családok számára" - fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában