Párkapcsolat

2024.06.19. 12:10

Elkészült a nagy szinglitérkép, de mit mutat Debrecenben és Hajdú-Biharban?

Összeszedték, mennyien vallották magukat egyedülállónak a 2022-es népszámlálás időpontjában. A szinglik aránya Budapesten és a vidéki városokban a legmagasabb.

Haon.hu

Elkészült a nagy magyar szinglitérkép, amelyről országosan és lokális szinten is leolvasható egy csomó érdekes adat. A „hőtérképen” ott több a szingli, ahol sötétebbek a foltok, így az látszik például, hogy Pest vármegyében kifejezetten kevesen vannak, míg az ország déli részén, azon belül is a Dél-Alföldön már magasabb az arányuk.

Elkészült a legfrissebb magyar szinglitérkép
Elkészült a legfrissebb magyar szinglitérkép: ezt mutatják a számok!
Forrás: Shutterstock

A 2022-es népszámlálás időpontjában mintegy 299 ezren tartoztak a magyar egyedülállók közé, vagyis 20 és 49 év közöttiek voltak, nem kötöttek még sosem házasságot, nem éltek tartós párkapcsolatban (ebben az esetben nem volt élettársuk), nem született még gyermekük és egyedül tartózkodtak egy háztartásban. „Ez egy meglehetősen nagy szám, hiszen ennyien élnek nagyjából Szegeden és Pécsett összesen” – idézi a VG.hu Rövid Irén szociológus közleményét. Az első magyar szinglitérkép megálmodója, elkészítője hozzátette többek között, hogy miközben az ország népessége tovább csökkent, a 20–49 éves magyar szinglik száma ötödével nőtt 2011-hez képest, tízből heten pedig a 20-as, 30-as korosztályba tartoznak.

Debrecenben minden ötödik 20 és 40 év közötti ember szingli 

A szinglik között egyébként több a férfi, mint a nő, és a 20–39, valamint a 40–49 éves korosztályról is elmondható, hogy az átlagosnál magasabb a körükben a diplomások aránya.

A 20-39 éves szinglik létszáma 201 ezerről 209 ezerre nőtt, a települések háromnegyedében emelkedést mutattak ki. Országosan átlagosan 4,4 százalékkal bővült a szinglik tábora, de van, ahol ez az arány 50 százalék. A legtöbb ilyen korú szingli továbbra is Budapesten és a vidéki nagyvárosokban él.

A térkép szerint míg Pécsett 24, Szegeden 23, Debrecenben például 21 százalékra tehető a 20-as és 30-as éveikben járó szinglik aránya.

Hajdú-Bihar nagy részére egyébként a 3,1-9,9 százalékig terjedő tartomány a jellemző, de elvétve azért találunk 0 és 3 százalék közötti területeket is. Többek között Hajdúszoboszló, Berettyóújfalu és Balmazújváros környéke sötétebb egy kicsit, de a Debrecenben mért arányt ezek a városok sem közelítik meg. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában