Margitka néni elképesztő gyűjteménye

2024.06.15. 12:24

Porcelánbabák a padlótól a plafonig egy téglási házban

24 éve gyűjt különleges babákat otthonában a téglási Lászlóné Margitka. Azóta 317 porcelánbaba sorakozik a magángyűjtő polcain, szép rendben, tisztaságban.

Kerekes-Bíró Éva

Több mint két évtizede kezdődött a történet: a nagymama nagyon várta már, mikor lesz testvére a kisunokájának, mire a szülők ezt megelégelték, és karácsonyra egy szép porcelánbabát ajándékoztak a türelmetlen nagyinak. Azóta folyamatosan gyarapszik a magángyűjtemény ajándékokkal, vásárfiákkal, utazások gyümölcseivel. Ahogy bővült a porcelánbaba-gyűjtemény, világossá vált, hogy jól megtervezett üvegezett vitrinszekrényre lesz szükség az egyes darabok számára, melyek ma már lehetőség szerint tematikus csoportokba rendezve „szemlélik” a mindennapi életet.

A téglási Lászlóné Margitka néni, és a páratlan porcelánbaba-gyűjteménye
A téglási Lászlóné Margitka néni és a páratlan porcelánbaba-gyűjteménye
Forrás: Kerekes-Bíró Éva

– Boltból még nem vettem babát, általában régiségvásárokból szerzem be az újabb darabokat, és szépen rendbe teszem őket, mert piszkosak, rossz állapotban vannak. Ezt a szép menyasszonyi babát például jó barátomtól kaptam, aki a vasak közül mentette ki egy régiségvásáron. Borzasztóan nézett ki, de kimostam a ruháit, szépen kikeményítettem, kitisztítottam a babát, átfésültem, és most gyönyörűen áll itt, a kisasztalon. Igazi fénypontja a szobának – árulta el Margitka.

téglás porcelánbaba gyűjtemény
Több mint 300 baba sorakozik már a polcokon
Forrás: Kerekes-Bíró Éva

Emlékszik az összes porcelánbaba történetére

Egyes darabok a személyes kötődés, személyes emlékek miatt váltak a legértékesebbé. Ezeknek a babáknak nevük nincs, történetük viszont van.

Reggel kávézáskor leülök közéjük, és mind a mai napig végignézem őket. Mindről tudom, hogy kitől és mikor kaptam, vagy éppen melyik országból

– osztotta meg a téglási nő, aki szeretettel emlékezik vissza jóságos párjára, Zoltánra, aki öltöztetőeszközöket készített neki a babákhoz, hogy a kisebb, nehezen mozdítható babákra a ruhákat könnyebben rá tudja varázsolni; egy-egy kis cipőt, inget, kabátot könnyen rájuk lehessen adni.

2011-ben készült kiállítás a gyűjtemény darabjaiból, azonban nyilvántartás vagy leírás nincs a sok szép babáról.

A fejemben van a nyilvántartás

– mondja Margitka, és készül rá, hogy megírja egy-egy babának a történetét.

És hogy honnan jön a babagyűjtés szeretete? – Téglás régi tanyavilágában, a Gyulahalmán nőttem fel, alig vártam, hogy a tengeri kidobja a zsenge lágy haját, én már azzal játszottam – emlékszik vissza Margitka. – Talán ez tért vissza az életembe a negyvenes éveim végén, egy régi-új kaland – osztotta meg a gyűjtő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában