Horgászat

2024.01.09. 18:38

Varju József három éve kifogta a Szűcsi-völgytó ikonikus pontyát, most pedig egy nagy halat sikerült akasztania a Látóképen

Varjú József ötéves kora óta horgászik, aki megosztotta velünk, miért vált szenvedélyévé a sport.

Nagy Emese

Varju József fiatal horgász öt napot töltött az elmúlt időszakban a felkapott debreceni horgászhelyen a 4. álláson – osztotta meg a Látóképi-tározó Facebook-oldalán. A cívisvárosi tizenhat éves fiú a Haon érdeklődésére megosztotta, több pontyot is sikerült fognia a 2 fokos víz ellenére is, igaz, óriási halat nem sikerült kiemelnie, viszont a hideg időjárás ellenére nem számítanak nagyon rossz fogási teljesítménynek. 

– A legnagyobb ponty 14 kiló felett volt, viszont 7-8 kiló alattit egyet fogtam – emelte ki a szenvedélyes pontyhorgász, aki ötéves kora óta kergeti a halakat. Hozzátette, mindent imád a szóban forgó sportban, amit csak lehet: a természetet, ami körülveszi, az ellenfeleit (halakat), és nem utolsósorban azt, hogy minden egyes alkalom egyfajta célokkal teli túra számára, ami kis túlzással az életet jelenti számára.

Forrás: Varju József-archív

Eddigi legnagyobb fogás

Mint megtudtuk, a lelkes pecás eddigi legnagyobb fogása egy közel 29 kilós tükörponty volt, amit 14 évesen volt szerencséje megakasztani a Szűcsi-völgytónál. 

Talán csak a pontyhorgászok tudják, milyen érzés kiérni a partra, ugyanis már legtöbbünk titkon várja, hogy megtörténjen az első kapás. Ahogy megkeressük a számunkra megfelelő helyeket, elhelyeztük a szerelékeinket, már egyfajta megkönnyebbülést érzünk, ugyanis tudjuk, hogy bármelyik pillanatban megszólalhat a kapásjelző – hasonló élményekben volt nekem is részem, amikor a közel 30 kilós pontyot megpillantottam

– nyomatékosított.

Forrás: Varju József-archív

Kiemelte, 9 napot horgásztak a tónál, és már a második éjszaka sikerült fognia egy 20 kiló feletti halat, nagyon boldog volt, és álmában sem képzelte, hogy a saját rekordját napokon belül megdönti.

Forrás: Varju József-archív

Igazi élménybeszámoló

– Az ötödik éjszaka felé közeledtünk, újrahúztam a szerelékemet, lefekvés előtt már nagyon izgultam, hogy mi fog történni az éj leple alatt, valahogyan éreztem, nem egy megszokott néhány óra előtt állok. Az ágyamban fekve szinte láttam, hogy a ponty felszippantja a csalimat, és elrohan vele. Egyszer csak, hajnali 4 óra körül, erőteljes húzós kapás, gyorsan „irány a halra”, fölé értem, és elkezdődött a fárasztás. Körülbelül 8-10 perc után pillantottam meg először, itt már kezem-lábam remegni kezdett a csónakban, 10-15 perc után sikerült is megmerítenem, utána pedig jött az öröm: legyőztem az ellenfelem! – emlékezett vissza. Megjegyezte, a tó egyik legikonikusabb pontyát sikerült kifognia, Patrikot. Már a partra kifelé menet azon gondolkodott József, hogyan fognak szelfizni legújabb haverjával. Nem sokkal később jött a halőri hitelesítés, mérlegelés, fotózás, ezt követően pedig Patrik újra nagyot csobbanhatott az otthonában. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában