<3

2023.06.30. 15:47

Németországból hoztak különleges gekkókat Debrecenbe

Világritkaságokkal és új bemutatóval kampányol Délkelet-Ázsia élővilágáért a Zoo Debrecen.

Forrás: Zoo Debrecen

Az idén megnyitásának 65. évfordulóját ünneplő Zoo Debrecen hosszú előkészületeket igénylő, jelentős gyűjteményi gyarapodásról és fejlesztésről számolhat be, nemrég ugyanis két különleges gekkófaj, a vietnámi és a Lui-barlangigekkó egy-egy fiatal egyedét fogadta a Kölni Állatkertből, számolt be a debreceni intézmény. A jövevények a mai napon megkezdték ismerkedésüket azzal a buja növényzetű, speciális éghajlati viszonyokat idéző természetközeli társasbemutatóval, amelyet a park idén március 3-án, a vadvilág világnapja alkalmából adott át a nagyközönségnek és első lakóinak, a természetben szintén fokozottan fenyegetett krokodilfarkú bütykösgyíkoknak.

Forrás: Zoo Debrecen

Az állatkert közleményében azt írta, a gibbonházi terráriumkomplexumban élő mindhárom gyíkfaj Délkelet-Ázsia esőerdőiben őshonos, amelyek Földünk egyik legnagyobb biodiverzitási gócpontját képezik, az erdőirtás és az illegális állatkereskedelem miatt azonban drámai mértékben fogyatkozik élőviláguk. E régióra fókuszál az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) következő kétéves természetvédelmi kampánya, amelyhez a hazai és egzotikus hüllőfajok védelme mellett elkötelezett cívisvárosi park új bemutatójával és a hozzá tervezett ismeretterjesztő sarokkal csatlakozik.

A Goniurosaurus nembe tartozó 25 ma ismert barlangigekkó-faj közül többet csak az elmúlt években fedeztek fel jóval azután, hogy az emberi tevékenység következtében végveszélybe kerültek természetes populációik, így félő, hogy bizonyos fajok még azelőtt kipusztulhatnak, hogy megismernénk őket.

A Lui-barlangigekkó (Goniurosaurus luii) a Kína és Vietnám határán fekvő trópusi esőerdőkben őshonos, míg ritkább rokona, a vietnámi barlangi gekkó (Goniurosaurus huuliensis) immár csupán néhány kisebb természetvédelmi területen fordul elő Vietnám északkeleti részén. Mindkét faj kisebb rovarokkal táplálkozik, amelyek után éjszaka kutat, míg nappal barlangokban, hasadékokban vagy fák üregeiben rejtőzik. Érdekességük, hogy sok gekkófajjal ellentétben lábujjaikon nincsenek tapadókorongok, a mászásban erős karmaik segítik őket. Az ember okozta tényezők miatt mindkét faj a fenyegetett kategóriában szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a vietnámi barlangi gekkó ráadásul súlyosan veszélyeztetett besorolással. Állatkertekben igen ritkának számítanak, világszerte ugyanis csak néhány kertben láthatók, és mindössze két másik intézményben, Köln és Szingapúr állatkertjében tartják mindkét fajt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában