Fontos a segítség

2023.02.23. 18:38

Megszólalt a debreceni tini, aki megmentette az osztálytársa életét

Jázmin szerint az a legfontosabb, hogy merjünk cselekedni.

Az eset a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban történt hetekkel ezelőtt

Forrás: Czinege Melinda

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy az egyik debreceni gimnáziumban egy fiatal félrenyelt egy falatot, és erősen köhögni, majd fulladni kezdett. Mint írják, több osztálytársa is azonnal odasietett, az egyik gyermek pedig a védőnőhöz rohant segítségért. Az osztályteremben kitört a pánik, azonban az egyik diák, Jázmin tudta, mi a teendő: háti ütéseket alkalmazott, amivel időben sikerült eltávolítani a légúti idegentestet.

Az eset a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban történt hetekkel ezelőtt. Megkerestük a 17 éves Máté Jázmint, aki nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot.

Úgy gondolom, ha még nem is érezzük magunkat elég erősnek ahhoz, hogy segítséget nyújtsunk bárkinek, de fontos az, hogy tudjunk segítséget kérni, mint ahogy egyik-másik osztálytársam is tette. Ha pedig úgy érezzük, hogy tudunk is segíteni, akkor csak arra kell koncentrálni, nem pedig a külső tényezőkre

– mondta szerényen a biológia szakos tanuló. Jázmin gyerekkora óta orvos szeretne lenni, sokat olvas a témában. Sőt, édesanyja is a biológiával foglalkozik, együtt szoktak tanulni.

Beszélgetésünk során arra is kitértünk, mit adtak neki emberileg a történtek, miként könyveli el magában az esetet.

– Ez egy pozitív dolog, ami a jövőmre is kihat. Ha az ember mer cselekedni, azon már sok minden eldőlhet. Szerintem az a legfontosabb, hogy próbáljunk segíteni, empátiát mutatni – vallja Jázmin, akit a történtek még inkább megerősítették abban, hogy orvos szeretnék lenni.

Ahogy ott ültünk egy asztalnál a tinédzserrel, felmerült bennem a kérdés, a korosztályának minden tagja helytállt volna-e így, felismerte volna-e a közvetlen környezetében a bajt. – Úgy gondolom, hogy a mi korosztályunk nem nagyon foglalkozik az ilyen esetekkel, vagy ha igen, akkor is inkább csak azért, hogy kirakják az internetre. 

Szerintem nincsenek is a diákok felkészülve egy ilyen szituációra, s még ha tudják is, mit kell tenni, akkor sem biztos, hogy azt végre tudják vagy merik hajtani. Oktatást sem kapunk az ilyen szituációk kezeléséről, így nehéz cselekedni

– vallja.

Arról, hogy milyen lehetőség van az egészségügyi és balesetvédelmi oktatásra a tanórákon már dr. Molnárné Szecskó Ágnessel, a gimnázium igazgatójával beszélgettünk. – Minden évben van balesetvédelmi oktatás a diákok számára, de bizonyos tantárgyak is tartalmaznak ilyen elemeket. A kémia, biológia, fizika elengedhetetlen része a balesetvédelmi ismereteket átadása. Pont az egyik óralátogatásom alkalmával a tűzoltókészülék használatáról beszéltek a kémiaórán – tudatta, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyakorlati, szakemberek közreműködésével tartott balesetvédelmi oktatásra szükség van.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában