Ha szükséges, eljárást indítanak

2022.08.02. 17:30

Ötmilliót is perkálhat az, aki nem védekezik kellőképpen

A kormányhivatal szakemberei május óta vizsgálják a parlagfűvel fertőzött területeket.

Forrás: MW-archív

Bár az elmúlt időszakra jellemző szárazság nem kedvezett a parlagfű növekedésének és fejlődésének sem, a megyék többségében megjelentek az első pollent szóró egyedek, megkezdődött a parlagfű virágzása – tájékoztatott július 28-án közzétett közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih jelentése szerint a virágzó egyedek többnyire még csak kis mennyiségben fordulnak elő, Hajdú-Bihar megyében például 5-20 százalékos arányban.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben többek közt sikertelenül gyomirtott vagy kiritkult táblarészeken, parlagon hagyott területeken, zöldítéssel hasznosított területeken, utak szélén, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, erdőfelújításokban és beruházási területeken fordul elő.

Folyamatosak az ellenőrzések

A parlagfűvel fertőzött területek felderítési, ellenőrzési feladatai belterületen a jegyző hatáskörébe tartoznak, a kormányhivatal ezt a feladatot külterületen és zártkertekben végzi. A Hajdú-Bihar Kormányhivatal szakemberei idén május 19-e óta folyamatosan vizsgálják a megyében a parlagfűvel fertőzött területeket, és emellett kiemelten kezelik az állampolgári bejelentéseket.

Az elmúlt két hónapban már több mint 80 ezer hektár földterületet derítettek fel.

Forrás: MW-archív

– A parlagfüves területeket GPS készülékkel azonosítják be. Amennyiben a szakemberek az előírt védekezési kötelezettség elmulasztását tapasztalják, arról fényképfelvétel és jegyzőkönyv készül, elrendelésre kerül a közérdekű védekezés, valamint hatósági eljárás indul – közölte lapunk megkeresésére a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal. Mint írták, mulasztás esetén növényvédelmi bírságot szabnak ki, a büntetés összege a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és a parlagfű borítottságtól függően 15 ezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet.

Ezen túlmenően a mulasztónak a közérdekű védekezés során felmerült költséget, valamint a hatósági eljárás során felmerült eljárási költséget is meg kell fizetnie.

A Kormányhivatal elmúlt két hónapban szerzett tapasztalatai alapján elmondható, hogy a parlagfűvel fertőzött területek száma csökken, ami annak köszönhető, hogy egyre többen irtják a parlagfüvet tisztító kaszálással, gyomirtó szerek használatával. Számos esetben előfordul, hogy a bejelentett terület nem parlagfűvel fertőzött, de gyomos, elhanyagolt. Kiemelték, hogy a Kormányhivatal ezekben az esetekben is eljár: az érintett ingatlan tulajdonosát, földhasználóját hasznosítási kötelezettség teljesítésére szólítja fel.

HBN, BBI
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában