új látnivaló

2021.10.08. 14:41

Nem mindennapi jövevények az állatkertben

Újabb ritka papagájfaj mutatkozik be a debreceni állatkertben az állatok világhetén.

Fotó: Czinege Melinda

A cívisváros állatkertje ismét különleges, korábban sosem látott faj érkezéséről adott hírt, miután egy Salamon-szigeteki kakadupárt fogadott a Szegedi Vadasparkból. A jövevények a kötelező karanténidő leteltével elfoglalták röpdéjüket az intézmény papagájsorán, s már a látogatók is megtekinthetik őket. E faj térségünkben igazi állatkerti ritkaságnak számít, mivel alig 20 európai intézményben találkozhatunk vele.

Fotó: Czinege Melinda

Hajóvitorlára emlékeztet

A Salamon-szigetek síkvidéki esőerdőiben őshonos Salamon-szigeteki kakadu (Cacatua ducorpsii) átlagosan 30 centiméteres testhosszával viszonylag kis termetű kakaduféle. Jellegzetessége a teljesen fehér tollazat és a fejbóbita, amely felmeresztett állapotban hajóvitorlára emlékeztet. A természetben bogyókat, dióféléket és olykor rovarokat fogyaszt. Bár vadon élő állománya egyelőre stabil és népes, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján és a washingtoni egyezmény ­(CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó II. mellékletében.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában